Túrós batyu
2007.04.14. 15:07
Puha tésztája van.
Hozzávalók:
A tésztához: 1+2 dl tej, 25 g élesztő, 1 kk.+80 g cukor, 50 dkg finomliszt, 1 csipet só, 2 tojássárgája + 1 a kenéshez, 8 ek. olaj + 1 kk a kenéshez.
A töltelékhez: 2 tojás, 12 dkg porcukor, 50 dkg túró, reszelt citromhéj (aki szereti a citromhéj helyett kapor)
Elkészítése:
A tésztához 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 1 kk. cukrot, felfuttatjuk, majd a megszitált liszthez adjuk a maradék 2 dl langyos tejet, a sót, 80 g cukrot, 2 tojássárgáját, végül az olajat és robotgéppel fényesre, hólyagosra dolgozzuk ki. Kelesztőtálba tesszük és a kétszeresére kelesztjük.
A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk az egy csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjéket, azután a tojássárgákat, és a porcukrot.
A tésztából két cipót formálunk, lisztezett munkalapon (egymást követően) 30x40 cm-es lapokra nyújtjuk, végül 2x12, azaz 24 db 10x10 cm-es négyzetre vágjuk. Közepükre 1-1 kanál tölteléket halmozunk, szemközti csúcsaikat egymásra hajtjuk-nyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk, és konyharuhával letakarva 15-20 percig kelni hagyjuk.
A maradék 1 tojássárgáját elkeverjük 1 kk olajjal, vékonyan megkenjük vele a batyuk tetejét. 200 fokra előmelegített sütőben, középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (20-25 perc). Hagyjuk kihűlni, tálaláskor tetejüket meghintjük porcukorral. Frissen aznap az igazi!
|