Köszönöm, hogy meglátogattad az oldalamat.
2005. év eleje óta sütök rendszeresen otthon kenyeret. Ez a tevékenység mára már szinte a hobbimmá vált.
Ha a képeimet megnézitek, akkor láthatjátok, hogy nincs kenyérsütőm, mivel én a sütőben sült kenyereket szeretem. Először a kézi robotgépem dagasztó spiráljával és kézzel dagasztottam a kenyereket. Rá kellett jönnöm, hogy a rendszeres kenyérsütést az ilyen gépek nem bírják. Ezért döntöttem a dagasztógép megvásárlása mellett 2006. márciusában.
A kenyérsütés módszerében áttörést hozott az én általam kitalált - lefedett edényben való sütés.
Először én is csak élesztővel készült kenyeret sütöttem, igaz csak néhány hétig. Ezek valójában sem ízre, sem állagra, sem pedig eltarthatóságra nem nyerték el a tetszésemet. Csak egy érv szólt e kenyerek mellett: a gyorsaság.
Ezután következett az ún. „etetgetős” kovásszal készült kenyerek sütése. Ezzel a kovászolással már nagyon finom és jó állagú kenyerek kerültek ki a sütőmből. Mégis volt egy problémám: Akkor tudtam csak ezzel a kovászolással jó kenyeret sütni, ha éppen aktív volt a kovász. A munkából este érek haza, és a reggel megetetett kovászom nem mindig várt meg, vagyis már nem volt aktív. Ilyenkor vagy az volt, hogy bolti kenyeret ettünk, vagy pedig megsütöttem a lecsendesedett kovászból a kenyeret, ami közel sem volt olyan jó, mint amilyen kenyérhez voltunk szokva vagy gyorsan sütöttem kiflit, zsömlét.
Emiatt kezdtem el egy barátnőmmel valamilyen másfajta kovászolási mód keresésébe. Ő a neten, én pedig a könyveimben keresgéltem.
Egyszerre két kovászolási módra bukkantunk: az esti kovászolásra és a kovászmagosra.
Mivel olyan recepteket nem találtunk sem a neten, sem pedig a könyvekben, ami megnyerte volna a tetszésemet, így a kísérletezgetésbe fogtam. . Mindkét kovászolással nagyon finom kenyereket lehet sütni. Igaz a kenyér elkészítése hosszabb időt igényel, mint az előzőek, de MEGÉRI kipróbálni.
Keresgélésemkor rátaláltam a nagyanyáink által is alkalmazott szárított kovászból készült kovászolásra. A következő kenyeremből rögtön megszárítottam egy darabka tésztát, és már sütöttem is vele kenyeret. Ezen a módszeren van még mit kísérleteznem, mert nem lesznek belőle azok a pille könnyű kenyerek, mint az „esti kovásszal”, a „kovászmagossal” és az „etetgetős” kovásszal.
Szeretném egyéb receptekkel is bővíteni az oldalt, de ez elég nehéz, ugyanis mindig időhiányban szenvedek.
Kellemes nézelődést kívánok az oldalamon.