Sokmagos kenyér
p-iren 2007.04.14. 15:22
Első kenyerem - és valószínű, hogy az utolsó is - receptje e kategóriában
Ha képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
3 literes Ultrapluszhoz:
Hozzávalók: 35 dkg, kenyérliszt vagy finomliszt, 7 dkg tk. búzaliszt, 7 dkg rozsliszt, 1 csapott tk. cukor, 1 csapott tk. só, kb. 3,5 dl langyos víz, 11 g száraz élesztő, 1 csipet aszkorbin(elmaradhat), és 1 kk szejtán(elmaradhat) köménymag, lenmag, tökmag, napraforgómag stb.
Elkészítése: A megszitált lisztet a kelesztőbe öntöm. A Maxi-mixbe töltöm a langyos vizet, hozzáadom a porélesztőt, a sót, a cukrot és összerázom, majd több részletben hozzáadom a liszthez. Robotgéppel vagy kézzel kidolgozom. Kelesztem. A megkelt tésztát a gyúrólapon lazán átgyúrom majd formázom. Ultra+-ba teszem és újból kelesztem. Ha magokat akarok szórni a tetejére, akkor a megkelt tésztát langyos vízzel lespriccelem és megszórom a magokkal. Előmelegített sütőbe (200 fokra) teszem az Ultra+ edényt és tetővel kb. 30-35 percig sütöm. Ezután a kenyeret tepsire teszem és így sütöm addig, amíg a kívánt szint el nem éri. Ha megsült a kenyér, rácsra teszem, és ott hagyom kihűlni.
5 literes Ultrapluszhoz:
Hozzávalók: 55 dkg kenyérliszt vagy finomliszt, 10 dkg tk. búzaliszt, 10 dkg rozslit, 1 tk. cukor, 1 pupozott tk. só, kb. 5,2 dl langyos víz, 14 g száraz élesztő, aszkorbin, szejtán, magok
Elkészítése megegyezik a 2 literes Ultraplusznál leírtakkal.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|