Egyszerű kovászos (3 literes Ultrapluszban)
p-zsizsu receptje 2007.05.26. 10:53
Első igazi finom kovászos kenyerem.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod.
P.Zsizsu receptje.
Hozzávalók:
- 8 dkg rétesliszt,
16 dkg tönkölybúza liszt,
16 dkg BL-80-as liszt,
2 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál burgonyapehely,
1 evőkanál árpamaláta őrölt (kihagytam),
1 tk. só,
1 tk nádcukor,
0,9 dkg élesztő,
16 dkg kovász,
2 dl langyos víz,
a szóráshoz magkeverék (kihagytam) ,
Az élesztőt kevés vízzel és liszttel felfuttattam, majd a többi hozzávalót beletettem a dagasztógépbe, és a tésztát szép simára dagasztattam.
A dagasztás végén kivettem a tésztát és kelesztő tálba tettem, ahol kb. 1 órát kelt.
Majd átgyúrtam, formáztam, a tetejét recés késsel bevagdostam.
Ultraplusz (tupper) edénybe tettem és ott is hagytam kelni (kb. 50-60 perc)
A sütőt előmelegítjük kb. 200 fokra. (Nekem egy régi, de nagyon jó gázsütőm van, ott a 6,5-en sütöm végig. Az edényt tetővel lefedve kell a sütőbe tenni. Kb. 20-30 percig sütöm fedővel, majd egy tepsire teszem és ott sütöm szép barnára.
A sütés ideje kb. 40-50 perc.
Nagyon finom, ropogós héjú, cserepes, laza szerkezetű kenyérke lett.
5 literes Ultra+hoz: 10 dkg rétesliszt, 20 dkg fehér tönköly, 20 dkg BL 80-as, 20 dkg kovász, 2 ek. burgonyaphely, 2 tk. só, 1 tk. cukor, 1,1 dkg élesztő, kb. 2,2 dl langyos víz, 1 csipet aszkorbin, pici sikér (kimaradhat)
|