Tk. tönkölybúza lisztes kenyér (kovászmagos)
P-Irén 2007.08.22. 23:59
A kenyér története: Először is már meguntam a csak fehér lisztből készült kenyeret. Másodszor pedig már nagyon kíváncsi voltam arra, hogy ezzel a kovászolási móddal vajon milyen lesz a kenyér, ha rakok bele némi tk. lisztet is. A kovászmag aktivizálását nem mertem csak a tk. tönkölybúza liszttel készíteni, ezért most raktam bele még BL 80-as lisztet is. Nagyon kiváncsian vártam, hogy mikorra érik be ez tk. lisztes kovász. El sem hittem, hogy ugyanannyi idő kellett neki, mint a fehér liszteshez.
Hozzávalók a kovászmag aktivizálásához (kovászhoz):
-
12 dkg kovászmag
-
10 dkg tk. tönkölybúza liszt,
-
10 dkg BL 80-as,
-
3.5-4 dl langyos víz,
-
1 mk. barna cukor,
-
1,2 dkg élesztő
-
1 csipet aszkorbinsav.
A fentieket a Gyorskelesztőbe teszem és haberővel jól összekeverem, majd 2 órán keresztül langyos helyen hagyom. (Nem kell kevergetni közben.) Két óra múlva nagyon habos kovász kapunk.
További hozzávalók a dagasztáshoz:
-
30 dkg BL 80-as liszt,
-
10 dkg fehér tönköly liszt,
-
1 ek. burg.pehely,
-
1 kk. sikér
-
1 pupozott tk. só
-
szűk 1 dl víz
Elkészítése:
-
A kovászt a dagasztógép üstjébe öntöm.
-
Rászitálom a kétféle lisztet, hozzáadom a burg.pelyhet, a sikért és a langyos vízben feloldott sót.
-
A géppel jól megadagasztom a tésztát, átteszem az Óráskelesztőbe és kézzel kb. egy percig még dagasztom, majd szép sima gombóccá formálom, (ekkor már sok-sok apró hólyag van a tésztán.) keresztbe bevágom a tetejét, vékonyan megszórom liszttel és kb. 20-25 percig kelesztettem.
-
Ekkor nagyon finoman átdagasztottam a kelesztő tálban (ekkor már nagyon nagy hólyagok keletkeznek a tésztán), megint gombócot formáztam belőle, keresztbe bevágtam a tetejét és kb. 45-50 percig kelesztettem.
-
Miután megkelt a tészta szépen óvatosan gyúrólapra teszem, és nagyon lazán átgyúrtam, vigyázva, hogy a hólyagok ne tudjanak megszökni a tésztából.
-
Ekkor veszem el a következő sütéshez a tésztát. Ezt rendszerint elfelejtem, és ilyenkor kezdhetem előlről a kovászolást. Vagyis este be kell kevernem egy "esti kovászt".
-
Szépen megformázom a kenyeret és a 3 literes Ultra+-ba teszem. Recés késsel bevágom a a tésztát, ráteszem az Ultra+ tetejét és kb. 45-60 percig kelesztem.
-
Kb. 200-220 fokra előmelegített sütőben sütöm a kenyeret. Először tetővel kb. 25-30 percig, utána leveszem a tetőt az edényről, a kenyeret tepsire borítom és folytatom a sütést.
-
Mindenki addig süti kenyerét, míg a kívánt színt el nem éri a kenyér.
-
Ezután rácsra borítom és nagy örömmel hallgatom,hogy pattog a kenyér.
Sikeres sütögetést kívánok!
Ha kérdésed van, írj ide az oldalra vagy küldj egy email-t, szívesen segítek.
|