Magos zsömlék formában
2007.08.29. 21:06
Csak élesztővel készült.
P.Zsizsutól
Hozzávalók:
- 30 dkg rétesliszt
- 10 dkg BL 80-as liszt
- 10 dkg fehér tönkölybúza liszt
- 10 dkg zabpehely
- 1 kk sikér
- késhegynyi aszkorbinsav
- 2 dkg élesztő
- 2 kk cukor
- 2 kk só
- 2 ek. bugonyapehely
- 2,5 dl tej + még ha szükséges
- 5 dkg margarin
- 1-1 evőkanál szezámmag, lenmag, napraforgó mag
- a lekenéshez pici tej
Elkészítése:
- Az élesztőt a langyos tejben egy evőkanál liszttel, pici cukorral felfuttattam. Majd a magok kivételével (a zabpehely a tésztába került) mindent az üstbe szórtam és megdagasztottam a tésztát. Kelesztőtálba tettem és egy kicsit kelesztettem.
- Ezután kivettem a tésztát és kicsit kisodortam, majd 16 egyforma részre vágtam.
- Mindegyiket zsömle alakúra formáztam és a Szilikon hercegnő formába sorkoztattam őket.
- Tetejüket tejjel kentem le és mindegyiket megszórtam valamilyen maggal. Hagytam a duplájára kelni.
- Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöm. A végén rácsra borítom és hagyom kihűlni.
Nagyon finom belsejű és mutatós péksütemény lett belőle.
|