Egyszerű zsömle (kovászmagos)
p-iren 2007.09.30. 16:43
![](portal/p-iren/image/news/09Egyuttelokep.jpg)
Ropogós héjú, cserepes zsömle.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
Hozzávalók:
A kovászhoz:
-
10 dkg kovászmag,
-
20 dkg BL 80-as liszt,
-
kb. 2,3 dl langyos víz,
-
1 csipet aszkorbinsav,
-
1 mk. bana cukor,
-
1,1 dkg élesztő
A fenti hozzávalókat egy jó nagy edényben összekeverem és kb. 2-3 órát langyos helyen állni hagyom. (Akkor jó, amikor már jól felhabzik a kovász.)
Dagasztáskor:
-
a fenti kovász,
-
40 dkg BL 55-ös liszt,
-
1 tk. só,
-
2 ek. búzakorpa
-
1 közepes nagyságú főtt burgonya,
-
5 dkg margarin,
-
Kb. 0,5 dlg langyos víz,
Elkészítése:
-
A dagasztógép üstjébe öntöm a fenti hozzávalókat, és a géppel sima tésztává dagasztottam. Ez kb. 10 percet vett igénybe.
-
Áttettem a kelesztőtálba, kézzel még egy kicsit dagaszottam rajta, gombóccá formáltam, bevágtam a tetejét keresztben, hogy jobban tudjon kelni, majd vékony rétegben lisztet szórtam rá. Lezártam az edény tetejét és kb. 20 percig hagytam kelni.
-
Ezután kézzel lazán átdagasztottam, újból gombóccá formálás, bevágás, liszttel beszórás és kb. 45-55 percig kelesztettem újból az edényben.
-
Gyúrólapra tettem a tésztát, miután megkelt, - most kell elvenni a következő sütéshez a kovászmagot - 9 db-ra osztottam a tésztát, és zsömlét formáztam.
-
Ultraplusz lasagne sütőbe tettem tettem a zsömléket, lezártam a tetejét és kb. 30-40 percig kelesztem.
-
Előmelegített sütőben (kb. 220 fok) sütöttem kb. 15 percig tetővel, majd levettem az edényről a tetőt és úgy sütöttem tovább még 5-8 percig.
-
Kisülés után rácsra tettem a zsömléket, hogy a gőz el tudjon távozni, és így nem vizesedik be a zsömlék alja.
-
Puha ropogós zsömlék születtek.
-
![Együtt Együtt](//gportal.hu/portal/p-iren/image/gallery/tn_1191129092.jpg) Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod.
|