Tejes kifli (kovászmagos)
p-iren 2008.01.09. 21:43
![](portal/p-iren/image/news/05Cserepekkelelokep.jpg)
Finom ropogós puha kifli.
Hozzávalók:
kovászoláshoz:
-
10 dkg kovászmag,
-
20 dkg, BL 55-ös liszt,
-
1 csipet aszkorbinsav,
-
2 dkg élesztő,
-
kb. 3,5 dl víz
Fentieket egy jó nagy tálban összekeverem és kb. 2-2,5 órát állni hagyom. Mikor jól felhabzott, akkor jó.
dagasztáshoz:
-
fenti kovász,
-
40 dkg BL 55-ös liszt,
-
6 dkg margarin,
-
kb. 0,9 dl langyos tej,
-
1 tk. cukor,
-
1 tk. só,
Elkészítése:
-
Fentieket a dagasztógép üstjébe öntöm és jól kidolgozom a tésztát.
-
Utána átteszem a kelesztőtálba, kézzel még dagasztok rajta, hogy szép sima gomgóccá tudjam formázni. A gombóc tetejét keresztben bevágom, pici lisztet szórok rá, és lezárom a kelesztő tál tetejét.
-
Kb. 20 perc múlva lazán kézzel átdagasztom a tésztát, újból keresztben bevágom a tetejét, megszórom megint liszttel, lezárom a kelesztő tál tetejét és kb. 40 percig kelesztem.
-
A tésztát gyúrólapra teszem (elveszek a tésztából a következő sütéshez 10 dkg-ot) kb. 10 db-ra osztom, kifliket formázok belőle és 2 db Ultra+ Lasagne sütőbe teszem, ráteszem a tetejét és kb. 40 percig kelesztem.
-
Előmelegített sütőbe teszem, fedővel kb. 20-25 percig sütöm, majd tepsire teszem és visszatolom a sütőbe még néhány percre, míg a kívánt színt el nem éri a sütésnél.
-
Ha megsült, rácsra teszem a kifliket (így nem vizesedik be az alja) és örömmel hallgatom a pattogásukat.
A kenyérsütésnél áttörést hozott, amikor kb. 3 évvel ezelőtt rájöttem a lefedett kenyérsütésre. A lefedetten való sütéstől lesz puhább és cserepes a kenyér. A kifliket is így sütöttem, és a végeredmény most is gyönyörű cserepes, ropogós, puha bélzetű kifli lett.
![Egy szeletke kifli Egy szeletke kifli](//gportal.hu/portal/p-iren/image/gallery/tn_1199705632_32.jpg) Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
Sikeres sütögetést kívánok!
Ha kérdésed van, írj a társalgóba vagy küldj egy emailt.
|