Sós-köménymagos kifli (kovászmagos)
p-iren 2008.01.27. 10:26
Kovászmaggal készült.
Hozzávalók:
kovászoláshoz:
- 10 dkg kovászmag,
- 10 dkg, BL 55-ös liszt,
- 10 fehér tönköly liszt,
- 1 csipet aszkorbinsav,
- 2 dkg élesztő,
- kb. 3,5 dl víz
Fentieket egy jó nagy tálban összekeverem és kb. 2-2,5 órát állni hagyom. Mikor jól felhabzott, akkor jó.
dagasztáshoz:
- fenti kovász,
- 40 dkg BL 55-ös liszt,
- 6 dkg margarin,
- kb. 0,9 dl langyos víz,
- 1 tk. cukor,
- 1 pupozott tk. só,
Elkészítése:
- Fentieket a dagasztógép üstjébe öntöm és jól kidolgozom a tésztát.
- Utána átteszem a kelesztőtálba, kézzel még dagasztok rajta, hogy szép sima gomgóccá tudjam formázni. A gombóc tetejét keresztben bevágom, pici lisztet szórok rá, és lezárom a kelesztő tál tetejét.
- Kb. 20 perc múlva lazán kézzel átdagasztom a tésztát, újból keresztben bevágom a tetejét, megszórom megint liszttel, lezárom a kelesztő tál tetejét és kb. 40 percig kelesztem.
- A tésztát gyúrólapra teszem (elveszek a tésztából a következő sütéshez 10 dkg-ot) kb. 10 db-ra osztom, kifliket formázok belőle és 2 db Ultra+ Lasagne sütőbe teszem, ráteszem a tetejét és kb. 40 percig kelesztem.
- Mielőtt a sütőbe tenném, megspriccelem langyos vízzel, sót, köménymagot szórok rá.
- Előmelegített sütőbe teszem, fedővel kb. 20-25 percig sütöm, majd tepsire teszem és visszatolom a sütőbe még néhány percre, míg a kívánt színt el nem éri a sütésnél.
- Ha megsült, rácsra teszem a kifliket (így nem vizesedik be az alja) és örömmel hallgatom a pattogásukat.
A kenyérsütésnél áttörést hozott, amikor kb. 3 évvel ezelőtt kitaláltam a lefedett kenyérsütést. A lefedetten való sütéstől lesz puhább és cserepes a kenyér. A kifliket is így sütöttem, és a végeredmény most is gyönyörű cserepes, ropogós, puha bélzetű kifli lett.
Ha kérdésed van, írj a társalgóba vagy küldj egy emailt.
|