Pöttyös kuglóf
2008.02.10. 17:24
Igazi karácsonyi kuglóf.
Hozzávalók a
tésztához:
500 g finomliszt, 5 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 2 dl tej, 12 dkg vaj/margarin, 1 csipet só, 1 tojás, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
5 dkg mazsola, ˝ dl rum, 5 dkg cukrozott narancshéj, 15 dkg dió, 1 dl tej, 8 dkg kristálycukor, 2 tasak vaníliás cukor, 30 g vaj/margarin, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 mk. őrölt fahéj
továbbá:
1 ek. vaj/magarin a formához, 1 tojássárgája, 1 dl tej, 2 ek. kristálycukor
A lisztet a kelesztő tálba szitáljuk. Egy másik edénybe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk. porcukrot, és a meglangyosított tej felét és kb. 3 evőkanál lisztet és kovászt készítünk. Ha megkelt, akkor hozzáadjuk a szitált liszthez.
A Mix-fixben összekeverjük a maradék langyos tejet a maradék porcukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a tojással és tojássárgákkal, valamint a reszelt citromhéjjal.
Ha a kovász megkelt, akkor hozzáadjuk a szitált liszthez, összekeverjük. Ezután több részletben hozzáadjuk a Mix-fix-ben összekevert dolgokat. Majd a legvégén az olvasztott margarint is több részletben. Lezárjuk a kelesztő tál fedelét és megkelesztjük a tésztát.
Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket.
Forró vízzel leöblítjük a mazsolát, szárazra törölgetjük, meglocsoljuk rummal. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk. A dió felét megdaráljuk, a többit darabosra vágjuk. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral, vaníliás cukorral és a vajjal/margarinnal, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, 2 percig főzzük. Levesszük a tűzről, elkeverjük a fahéjjal, a cukrozott narancshéjjal és a rumos mazsolával, hagyjuk kihűlni.
A Szilikon kuglófformát kikenjük vajjal/margarinnal. A tésztát a gyúrólapon átgyúrjuk, kinyújtjuk és 18 db kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére 1-1 kanálka tölteléket teszünk, gombócokat formálunk belőle és a kuglófformába rakosgatjuk őket.
Előmelegítjük a sütőt 200 şC-ra, addig hagyjuk kelni a kalácsunkat. A tetejét megkenjük tojássárgájával és a forró sütőben 40-45 percig sütjük (tűpróba!). A tejet felforraljuk a kristálycukorral, és evőkanalanként megöntözzük vele a sütőből kivett forró kalácsot, amitől különösen foszlós lesz. 10 percig a formában, majd rácsra emelve hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk vaníliaízű porcukorral, tortaszerűen szeleteljük.
Megjegyzés: Én annyit változtattam rajta, hogy nemcsak diós tölteléket tettem bele, hanem mákosat is.
![](//gportal.hu/portal/p-iren/image/gallery/1202657361_03.bmp) ![](//gportal.hu/portal/p-iren/image/gallery/1202657416_85.bmp) ![](//gportal.hu/portal/p-iren/image/gallery/1202657474_62.bmp) ![](//gportal.hu/portal/p-iren/image/gallery/1202657847_72.bmp) ![](//gportal.hu/portal/p-iren/image/gallery/1202657734_14.bmp) ![](//gportal.hu/portal/p-iren/image/gallery/1202657791_52.bmp)
|