Kefíres rozsos kenyér (kovászmagos)
P.Iren 2008.02.23. 16:23
Magokkal megszórva.
Hozzávalók: (3 literes Ultra+-ban és a 1,5 literes edény aljával beborítva)
a kovászoláshoz:
- 12 dkg kovászmag,
- 5 dkg tk. rozsliszt,
- 15 dkg BL 80-as liszt,
- 1,5 dkg élesztő,
- 1 csipet aszkorbinsav,
- 1 mk. barna cukor,
- kb. 3,5 dl langyos víz
Fentieket egy jó nagy tálban összekeverem, lefedem, és kb. 1,5 órán keresztül langyos helyre teszem. (Nem kell kevergetni.) Akkor kész a kovász, amikor jól felhabzik.
a dagasztáshoz:
- fenti kovász,
- 25 dkg BL 80-as liszt,
- 15 dkg fehér tönköly liszt,
- 1 evőkanál burgonyapehely,
- 1 pupozott tk. só,
- 5 evőkanál kerfír
- pici langyos víz
Elkészítése:
-
A dagasztógép üstjébe öntöttem a kovászt és a dagasztáshoz írt alapanyagokat.
-
Kb. 20 perc alatt a gép jó kidolgozta a tésztát.
- Áttettem a kelesztő tálba és egy-két percig kézzel dagasztottam és szép gombócot formáztam belőle. Kb. 5 percet hagytam így a tálban.
- Ezután még egyszer kézzel átdagasztottam, megint gombócot formáztam belőle, éles késsel bevágtam a tészta tetejét keresztben. Vékony réteg lisztet szórtam rá.
- Kb. 25 perc múva a tésztát nagyon gyengédeden kézzel átdagasztottam, és megint keresztben bevágtam, egy kis lisztet szórtam a tészta tetejére, és a duplájára kelesztettem. Ez kb. 50-60 perc volt. Most kell elvenni a tésztából a következő sütéshez!
- Kivettem a tésztát a tálból, gyúrólapra tettem, nagyon gyengéden átgyúrtam és formáztam. Formázás után az Ultra+-ba teszem, rögtön bevágtam a tészta tetejét és megkelesztem. Ez most kb. 80 perc. volt Nem tudom, hogy ma miért kellet ilyen sokáig kelnie az edényben. (Az idő nagymértékben függ a külső hőmérséklettől és a tészta kidolgozásának minőségétől.) Már nem volt nagyon több időm, ezért egy kicsit idő előtt tettem a sütőbe. Még kelhetett volna úgy 10-15 percet még. A kezemet langyos vízbe mártottam, "megsimogattam" vele a kenyeret és megszórtam magokkal.
- Kb. 200-210 fokra előmelegített sütőbe teszem az Ultra+-t, és tetővel együtt sütöm kb. 25 percig. Ezután tepsire teszem a kenyeret és így fejezem be a sütést. Mindenki addig süti, amilyen "pirospozsgás" kenyeret szeretne. (Nekem egy régi, de nagyon jó gáztűzhelyem van, ott a 6,5 fokozaton sütöm végig.)
-
Amikor megsült a kenyér, rácsra tettem. .
A cserepesedés végét már nem tudtam megvárni, ugyanis ajándékba sütöttem a kenyeret. Azért langyosan még felvágtam, mivel nagyon kiváncsi voltam a bélzetre. Finom kenyér lett a végeredmény.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|