Mákos csomó
P. Irén 2008.03.17. 17:22
Más néven: Barches
Hozzávalók:
-
50 dkg BL 55-ös liszt,
-
1,5 dkg élesztő,
-
1 kockacukor,
-
kb. 2,5 dl langyos tej,
-
3 dkg vaj,
-
5 dkg cukor,
-
pici só,
-
1 csipet aszkorbinsav (el is maradhat)
-
mák a szóráshoz
Elkészítése:
-
A kockacukrot feloldjuk egy kevés langyos tejben, hozzáadunk két-három evőkanál lisztet és az élesztőt, kovászt készítünk belőle.
-
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt, a maradék tejet, a cukrot, a pici sót és a megolvasztott vajat.
-
Közepesen kemény tésztát dagasztunk. Kelesztőtálba tesszük és kb. 2 órán keresztül kelesztjük.
-
Utána gyúrólapra borítjuk, 10 darabra osztjuk és rudakat sodrunk belőle, majd egy csomót kötünk belőlük.
-
Tepsire tesszük és kb 30 percet hagyjuk ott kelni, majd langyos vízzel megspicceljük, és darálatlan mákot szórunk a tetejére.
-
Előmelegített sütőben sütjük meg.
Elég hosszú ideig tart az elkészítése a hosszú kelesztés miatt, de megérte kivárni.
Finom péksüti lett a végeredmény.
Kalácsot is készíthetünk belőle, akkor hármas fonással készítsük el.
|