Rozsos kifli (kovászmagos)
p-iren 2008.03.18. 07:05
Egyszerű, ropogós rozsos kifli.
Hozzávalók:
a kovászhoz:
- 10 dkg kovászmag,
- 10 dkg BL 55-ös liszt,
- 10 dkg világos rozsliszt,
- 1 dkg élesztő,
- 1 mk. barna cukor,
- 1 csipet aszkorbinsav,
- 3,7 dl langyos víz
Egy jó nagy tálban a fentieket összekevertem és kb. 2-2,5 órát langyos helyen állni hagytam.
Dagasztáshoz:
- fenti kovász,
- 40 dkg BL 55-ös liszt,
- 6 dkg margarin,
- 1 tk. só,
- 1 evőkanál burg. pehely
- 0,8 dl langyos víz,
A dagasztáshoz szükséges alapanyagokat a dagasztógép üstjébe tettem, elindítottam a gépet, és kb. 12 perc dagasztás után a tészta szép sima lett.
Ezután áttettem a Duplafalú kelesztőbe kézzel még egy kicsit átdolgoztam, amíg megjelentek rajta a hólyagok (ez egy-két perc), azután gombócot formáztam belőle, keresztben bevágtam a tetetjét, pici lisztet szórtam rá, és kb. 20 percig hagytam kelni.
Ezután a kelesztőtálban még kézzel átdagasztottam a tésztát, újból bevágtam keresztben, megszórtam egy kicsi liszttel a tetejét és kb 40 percig kelesztettem.
Majd gyúrólapra tettem kicsit átyúrtam, (elvettem belőle a következő sütéshez 10 dkg tésztát) elosztottam 9 felé, kiflit formáztam belőle, és az Ultraplusz Lasagne sütőbe tettem, lefedtem a tetejével és kb. 40 percet pihent benne.
Előmelegített sütőben kb. 220 fokon, először kb. 20 percig tetővel, majd utána néhány percig tető nélkül sütöttem.
Miután megsült, rácsra tettem a kifliket, hallgattam a héj pattogását, és örömmel néztem a kiflik cserepesedését.
Finom ropogós, lágy bélzetű kifli lett.
Aki nem ilyen dagasztógéppel dagaszt, mint én, az kevesebb folyadékot tegyen bele.
Sikeres sütögetést kívánok.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|