Dolgozó nők kovászos kenyere (3 literes Ultrapluszban)
p-iren 2008.04.03. 21:47

Hihetetlenül puha bélzetű kenyér.
Tudom, hogy olyan szocializmust idéző neve van a kenyérnek. De szerintem ez a név tükrözi a legjobban a kenyeret.
Kenyér története:
Mivel dolgozó nő vagyok, és csak a kovászolással készült kenyereket szeretjük, újabb kísérletet tettem, hogy hosszú kovászolással, de viszonylag rövid idő alatt elkészüljön a kenyerem, mikor a munkából megérkezem.
Hozzávalók a kovászoláshoz:
-
12 dkg kovászmag,
-
5 dkg világos rozsliszt,
-
15 dkg BL 80-as liszt, + 15 dkg BL 80-as liszt a kovász tetejére
-
1 csipet aszkorbinsav,
-
1,2 dkg élesztő,
-
1 mk. barna cukor,
-
kb. 4 dl langyos víz (éppen, hogy langyos legyen)
Fentieket a kelesztő tálba teszem, jól összekeverem egy habverővel, és 15 dkg lisztet szitálok a tetejére. Ráteszem a tál tetejét, és 10 órán keresztül szobahőmérsékleten állni hagyom. (Én munkába indulás előtt kevertem össze, és addig hagytam a konyha pulton állni, míg haza érkeztem a munkából.) A kovász teteje teljesen megrepedezett, de alatta a kovász pille könnyű maradt.
Hozzávalók a dagasztáshoz:
-
25 dkg BL 80-as liszt,
-
fenti kovász,
-
1,5 evőkanál burg. pehely,
-
1 pupozott tk. só
-
kb. 1,3 dl langyos víz,
Elkészítése:
A dagasztásnál leírt hozzávalókat a dagasztógép üstjébe öntöm, és megdagasztom a tésztát. Ez nekem kb. 12 percig tartott.
Áttettem a kelesztőtálba, kézzel még dagasztottam rajta egy kicsit, majd gombóccá alakítottam a tésztát, bevágtam a tetejét keresztben, hogy könnyebben tudjon kelni, majd lezártam a tál tetejét és kb. 15-20 percig kelni hagytam.
Ezután a tésztát kézzel lazán átdagasztottam a tálban, újból gombócot formáztam, keresztben bevágtam a tetejét, majd kb. 45 percig kelesztettem. Javaslom, hogy ne az időt figyeljétek, hanem a tésztát. Ezt a kenyeret már többször megsütöttem mindig más időre volt szüksége a tésztának, hogy szépen megkeljen.
Gyúrólapra tettem a tésztát, - elvettem belőle a következő sütéshez 10 dkg-ot -, átgyúrtam, majd formáztam, és a 3 literes Ultraplusz edénybe tettem, rátettem a tetejét és kb. 45 percig kelesztettem.
Előmelegített sütőbe tettem, fedővel kb. 25 percig sütöttem, majd a félig megsült kenyeret tepsire tettem, visszatoltam a sütőbe és addig sütöttem, míg a kívánt barnaságot el nem érte. Rácsra tettem, és ott hagytam kihűlni.
Nagyon finom kenyér lett a végeredmény.

 
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|