Maraton kenyér (3 literes Ultrapluszban)
p-iren 2008.04.27. 14:22
Nagyon hosszú ideig készült ez a kenyér. De megérte várni.
Újabb próbálkozásom a hosszú kovászolású kenyérrel. Az elmúlt néhány hétben is sütöttem már hosszú kovászolási idejű kenyeret, de mivel gipszben van a lábam, igyekeztem minél gyorsabban megsütni a kenyereket. Mostmár a járógipsszel könnyebben tudok járni, és nagyobb kedvem van fényképezni is. Ebben a kenyérben most csak nagyon kevés tk. rozsliszt van. A lisztkészletem eléggé megfogyatkozott, ezért mostanában "spórolok" a különböző lisztekkel, addig amíg újból el tudok menni vásárolni.
Hozzávalók a kovászhoz: (én most este kevertem be a kovászt)
- 12 dkg kovászmag,
- 8 dkg tk. rozsliszt,
- 15 dkg B 80-as liszt, + 13 dkg BL 80-as liszt a kovász tetejét megszórni
- kb. 3,8 dl hideg víz (azért nem jéghideg)
- 1 csipet aszkorbinsav,
- 1,3 dkg élesztő
Fentieket a kelesztőtálban összekevertem, 13 dkg BL 80-as lisztet szitáltam a kovász tetejére. Rátettem az edény tetejét, és a konyhapulton hagytam reggelig. A kovász 11 órát állt. Ezután kezdtem a dagasztáshoz:
a dagasztáshoz:
- fenti kovász,
- 30 dkg BL 80-as liszt,
- 1 evőkanál burg.pehely,
- 1 mk. sikér,
- kb. 1,8 dl langyos víz,
- 1 tk. só
- 1 mk. barna cukor
Elkészítése:
A fentieket a dagasztógép üstjébe öntöm, és megdagasztom a tésztát. Kelesztőtálba teszem, kicsit még kézzel dagasztok rajta, gombóccá formálom, bevágom keresztbe a tészta tetejét, kicsi lisztet szórok rá. Lezárom a tál tetejét és kb. 20 percig kelesztettem. Ezután a tálban egy kicsit kézzel átdagasztottam, majd újból gombócot formáztam, bevágtam megint keresztben a tészta tetejét és egy kevés liszttel megszórtam és kb. 60 percet kelesztettem.
Gyúrólapra tettem a megkelt tésztát - most kell elvenni a következő sütéshez a kovászmagot. Én 10-12 dkg-ot szoktam - átgyúrtam, szépen megformáztam a kenyeret, majd a 3 literes Ultrapluszba tettem. Rögtön bevágtam a tésztát, majd rátettem az edény tetejét és másfélórát kelesztettem. (Nem tudom, hogy ma miért kellett ilyen hosszú idő a kelesztéshez. A lakásban sem volt hideg. Még egy kicsit tovább kellett volna hagynom kelni, de már nem mertem, mert féltem, hogy túl fog kelni a tészta.)
Előmelegített sütőbe tettem az edényt. A kenyeret kb. 25 percig tetővel sütöttem, majd tepsire tettem és ott sütöttem készre.
Nekem egy régi, de nagyon jó gázsütőm van. Én végig 6,5-7 -es fokozaton sütöm a kenyeret.
Szép, cserepes kenyér lett belőle.
 Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|