Kétszínű fontott kalács
2008.04.27. 19:53
Finom, puha kalács.
Hozzávalók:
- 75 dkg finomliszt
- 4 egész tojás,
- 3 dl langyos tej,
- 10 dkg olvasztott margarin,
- 3 dkg élesztő,
- 12 dkg kristálycukor,
- 2 csipet só,
- 2, 5 evőkanál cukrozatlan kakaópor egy kevés vízzel elkeverve,
Elkészítése:
- Az élesztőt egy kevés cukros langyos tejbe morzsolom, majd hozzáadok egy-két evőkanál lisztet. Hagyom felfutni, vagyis kovászt készítek.
- A kovászt a megszitált liszthez öntöm, hozzáadom a cukorral kikevert tojást, a sót és a tejet, majd elkezdem a tésztát dagasztani. A dagasztás végén adom hozzá az olvasztott margarint.
- Miután sima lett a tészta, ketté veszem, az egyik felét kelesztőtálba teszem, és hagyom kelni.
- A tészta másik felébe bele teszem a vízzel elkevert kakaóport és simára dagasztom. Ezt a tésztát is kelesztőtálba teszem.
- Mindkét tésztát a jó duplájára kell keleszteni.
- A megkelt tésztákból rudat sodrok és négyes fonással összefonom őket. Szilikon lapra teszem, kelesztem, majd tejjel higított tojással megkenem, és előmelegített sütőben, lassú tűznél megsütöm.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
Kalácsfonás videón: http://www.youtube.com/watch?v=peBLtCEOlA0&feature=related
|