Rozsos formakenyér kovászmaggal (1,9 literes Ultrapluszban)
P-Irén 2008.05.01. 15:31
Formában sütve.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
Úgy gondoltam, hogy ma egy gyors rozsos kenyeret készítek kovászmaggal, de fél adagból. A kovászolást el is kezdtem reggel f6 óra után néhány perccel. A kenyeret 15:25 órakor vettem ki a sütőből. Elképzelni nem tudom, hogy miért kelett ilyen sokáig várni a végeredményre. A tészta az átlagos idő alatt kelt, amíg az edénybe nem tettem keleszteni. Az edényben viszont nagyon-nagyon lassan kelt. (Azt már megfigyeltem, hogy minél lassabban kel a tészta, annál lazább bélezetű kenyér fog születni. Remélem most is így lesz.)
Hozzávalók a dagasztáshoz:
- 10 dkg kovászmag,
- 5 dkg tk. rozsliszt,
- 5 dkg világos rozslángliszt,
- 1 csipet aszkorbinsav,
- 1,1 dkg élesztő,
- kb. 2 dl langyos víz (legközelebb csak 1,7 dl-t fogok beletenni.)
Fenti hozzávalókat a kelesztőtálban jól összekevertem, lezártam a tetejét és kb. 2,5 órát hagytam a konyhapulton állni. Mire eszembe jutott, hogy dagasztani kellene, már egy kicsit lecsendesedett a kovász. Tehát így kezdtem a dagasztáshoz. (Én egyébként a teljesen aktív kovásszal szeretek sütni.)
Hozzávalók a dagasztáshoz:
- fenti kovász,
- 20 dkg BL 55-ös liszt,
- 1 tk. sikér,
- 1/2 ek. burg.pehely,
- 1 csapott tk. só
- Kb. 1 dl langyos víz
Elkészítése:
A dagasztásnál leírt alapanyagokat a dagasztógép üstjébe öntöm, és a géppel szép sima tésztává dagasztom.
Ezután átteszem a kelesztőtálba, ahol még kézzel dagasztok rajta, majd szép gombóccá formázom a tésztát, keresztben bevágom, hogy jobban tudjon kelni és egy kevés lisztet szórok rá. Kb. 20 percet kelesztettem, lazán átdagasztottam mégegyszer, újból bevágtam a tészta tetejét, és egy kevés liszttel megszórtam. Lezártam a kelesztőtál tetejét és kb. 55 percig kelesztettem.
Gyúrólapra tettem a tésztát - most vettem el a következő sütéshez a kovászmagot - átgyúrtam, majd megformáztam a kenyeret, az 1,9 literes Ultrapluszba tettem. Erről nem készült kép, mert valahogy nem találtam fotózásra érdemesnek. Három vágást tettem a tésztára, lefedtem az edényt, és hagytam kelni. Először 40 perc után néztem a tésztát, és döbbentem láttam, hogy alig mozdult meg. Ezután kb. 20-25 percenként kukucskáltam az edénybe, hogy mikor kel már meg a tészta. Valószínű, hogy a sok tető nyitogatástól a tészta teteje kb. 2 óra múlva kicsit megszáradt. Ekkor egy kicsit langyos vízzel megkentem a tetejét, és még kb. bő két órát kelt az edényben, mikor úgy döntöttem, hogy tovább nem várhatok, mert el kell mennem itthonról.
Még egy kicsi langyos vízzel megmosdattam a tésztát, magokat szórtam rá, előmelegített sütőben tetővel kb. 20-25 percet sütöttem. Ezután tepsire tettem és így fejeztem be a sütést.
Mikor rácsra tettem úgy pattogott a kenyér héja, hogy néhány mag le is repült róla.
Nekem ízlett. Nagyon puha kenyérke lett belőle.
|