Cseréphegy zsömle
p-iren 2008.05.04. 14:24
Hihetetlenül cserepes lett ez a zsömle.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
Hozzávalók a kovászoláshoz:
- 10 dkg kovászmag,
- 20 dkg BL 55-ös liszt,
- 1 csipet aszkorbinsav,
- kb. 3,6 dl langyos víz,
- 2 dkg élesztő
Fentieket egy kisebb kelesztőtálba tettem, és jól összekeverem. A konyhapulton hagytam kb. 90 percet. Ekkorra nagyon szépen felhabzott a kovász.
Hozzávalók a dagasztáshoz:
- fenti kovász,
- 40 dkg BL 55-ös liszt,
- 1 tk. só,
- kb 1,3 dl langyos víz,
- 1 evőkanál burgonyapehely,
- kb. 3-4 dkg margarin,
- 1 tk só
Elkészítése:
A kovászt és a dagasztásnál leírt anyagokat a dagasztógép üstjébe öntöm és a tésztát megdagasztom.
Ezután átteszem a kelesztőtálba és kézzel még dagasztottam rajta, sima gombóccá formáztam, keresztben bevágtam a tetejét, hogy könnyebben tudjuk a tészta kelni, kevés lisztet szórtam a tetejére lezártam a tál tetejét és 20 percet hagytam kelni az edényben.
Majd rövid ideig kézzel átdagasztottam, újból gombócot formáztam belőle, pici liszttel megint megszórtam és kb. 45 percet hagytam kelni.
Gyúrólapra tettem - elvettem a következő sütéshez 10 dkg-ot a tésztából kovászmagnak - 9 db-ra osztottam a tésztát, majd zsömléket formáztam belőlük.
Ultraplusz lasagne sütőbe tettem őket, az edényt a tetejével befedtem, és kelni hagytam 45 percig.
Előmelegített sütőbe (kb. 220 fok) tettem, tetővel sütöttem kb. 25 percet, majd levettem a tetejét úgy sütöttem tovább.
Fantasztikus cserepes zsömlék kerültek ki a sütőből.
Fényképezésre már csak ez a 3 db maradt, felvágva nem tudtam lefényképezni, mert addigra már elfogyott.
|