Szilvás lepény (kevert tésztából)
2008.08.20. 12:39
Egyensúly tészta
Hozzávalók:
- 5 egész tojás,
- 20 dkg porcukor,
- 20 dkg vaj vagy margarin,
- 20 dkg liszt,
- 1/2 dl rum,
- 1 csomag vaníliás cukor (20 g)
- 1 csipet só,
- kb. 50 dkg magvaváló szilva,
- fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
-
A kétféle cukrot habosra keverjük a vajjal, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd felváltva apránként a lisztet, a sót és a kemény habbá vert tojás fehérjét, végül a rumot.
-
A tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, tetejét megrakjuk a megmosott, lecsurgatott, kimagozott, félbevágott szilvával.
-
Előmelegített sütben, közepes hőmérsékleten aranysárgára sütjük. (Tűpróba!) Ha kihűlt, kockaformára vágjuk, tetejét meghintjük fahéjas procukorral.
Megjegyzés: A fenti tésztát egyensúly tésztának is hívjuk. Bármilyen friss (pl. alma, sárgabarack, őszibarack, csereszenye, meggy, stb.) befőtt vagy mélyhűtött gyümölccsel is készíthetjük
|