Ünnepi kenyér 2008.aug.20.
P.Irén 2008.08.20. 22:59
A kenyér ünnepére készült.
Hozzávalók:
- 20 dkg aktív búzakovász,
- 5 dkg tk. búzaliszt,
- 5 dkg világos rozsliszt,
- 30 dkg fehér tönkölyliszt,
- 2 ek. burgonya pehely,
- 0,8 dkg élesztő,
- 1 mk. barna cukor,
- 1 csipet aszkorbinsav,
- 1 tk. só
- Kb. 3,8 dl víz (Most jéghideg - így védekezve az elkovászolódás ellen.) A konyhában és a lakásban nagyon meleg van, mivel az utcán a hőmérséklet 35 fok körüli. Amikor a gép dagaszt, egy kicsit a tészta is felmelegszik.
Elkészítése:
- 0,5 dl langyos vízbe teszem a cukrot, az élesztőt, és 2 ek. lisztet. Megvárom míg felfut az élesztő, utána...
-
a többi hozzávalót és a felfutott élesztőt a dagasztógép üstjébe tettem, és a tésztát megdagasztattam a géppel.
-
Áttettem a Duplafalú kelesztőbe és kézzel még dagasztottam rajta egy kicsit, vigyázva, nehogy túl dagasztódjon a tészta. Gombóccá formáztam a tésztát, tetejét keresztben bevágtam (így gyorsabban kel), kevés lisztet szórtam a tetejére, majd lezártam a tál tetejét.
-
Kb. 25 perc múlva lazán átdagasztottam, újból keresztben bevágtam a tészta tetejét, lisztet szórtam rá, és kb. 60 percig kelesztettem.
-
Ezután lisztezett gyúrólapra tettem, formáztam és az Ultrapluszba tettem. Rögtön három vágást tettem a tészta tetejére, rátettem az edény tetejét és kb. 45 percig kelesztettem.
-
Mielőtt a sütőbe tettem volna, nedves kézzel megsimogattam a tésztát. Előmelegített kb. 220 fokos sütőbe tettem az edényt, és tetővel együtt kb. 15 percig, majd ezután tepsire tettem és úgy sütöttem készre.
A sütőben a bevágások mentén is szépen megemelkedett a tészta, ami azt jelenti, hogy nagyon jó kenyér lett a végeredmény.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretlen láthatod!
|