Hokkaido kalács
2008.08.25. 07:54
Nagyon finom puha kalács.
Hokkaido kalács/Macikonyha/p-iren
Hozzávalók listája:
- 6 dkg finomliszt (én: 30 dkg finomliszt)
- 54 dkg kenyérliszt (én 30 dkg rétesliszt)
- 1 tasak szárított élesztő (7 g) (én: 2,5 dkg friss élesztő)
- 3 dkg tejpor (kihagytam, mert nem volt otthon)
- 8 dkg cukor,
- 9 g só, (én: 8 g-ot tettem bele)
- 1 egész tojás
- 25 dkg tej, (nekem egy löttyintéssel több kellett bele)
- 15 dkg tejszín (nekem egy löttyintéssel több kellett bele)
Elkészítése:
Én a fenti mennyiséget 2 db Szilikon Király formára osztottam el, mert úgy láttam, hogy egy formában nem fér el. (Jól láttam.)
A fenti hozzávalókat a só kivételével a dagasztógép üstjébe raktam. A tésztát dagasztani kezdtem, és csak a 4. percben adtam hozzá a sót. Miután a gép sima tésztává dagasztott, áttettem a kelesztő tálba, gombócot formáztam kézzel, késsel bevágtam a tetejét (így könnyebben fog kelni a tészta), vékony lisztréteget szórtam rá, lezártam a kelesztő tál tetejét. Kb. 20 perc múlva lazán kézzel átdagasztottam, majd újból bevágás, és lisztszórás követekezett. A kelesztő tál tetejét lezártam és kb. 60 percet kelesztettem. Ez idő alatt a jó duplájára kelt a tészta.
Enyhén lisztezett gyúrólapra borítottam a tésztát, 8 részre osztottam, és letakarva kb. 5-10 percet kelesztettem. A darabokat külön-külön keskeny lappá nyújtottam (a Szilikon Király forma szélességére), majd szorosan felcsavartam és a formákba 4-4 db összecsavart tésztát helyeztem. Konyharuhával letakartam, és kb. 30 percet kelesztettem. Megkentem egész tojással.
Előemelegített sütőbe tettem és megsütöttem. Nekem egy régi, de nagyon jó tűzhelyem van. A sütés elején kb. 12 percet 5-ös fokozaton sütöttem, majd levettem a 2-es fokokozatra, és így fejeztem be a sütést. Sajnos az időt nem figyeltem. Javaslatom: Mindenki a saját sütője szerint süsse!
Rögtön kiborítottam a formából, rácsra tettem és nagyon vártam, hogy felvághassam. A végeredmény valóban egy nagyon-nagyon puha és finom kaklács lett. Másnapra sem veszített a puhasáságból.
Már többször megsütöttem ezt a kalácsot, csak a fényképek hiánya miatt nem tettem már fel korábban.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod.
|