Lusta kenyér
P.Irén 2008.08.25. 16:27
A kenyér neve azért ez, mert hónapokig lusta voltam beírni a recept. :-)
Hozzávalók:
- 50 dkg BL 80-as liszt,
- 10 dkg aktív kovász,
- 1,1 dkg élesztő,
- kb. 3,8 dl langyos víz (Nagy melegben hideg, hogy elkerüljük, a tészta elkovászolódását.)
- 1 csipet aszkorbinsav,
- 1 mk. barna cukor,
- 1 ek. burgonyapehely
Elkészítése:
0,7 dl langyos vízbe tettem a cukrot, az élesztőt és 2 evőkanál lisztet. Jól elkevertem, és vártam amíg felfut.
Közben a dagasztógép üstjébe szitáltam a lisztet, hozzáadtam a többi hozzávalót és a felfutott élesztőt. A géppel sima tésztát dagasztottam. Kelesztő tálba tettem, kézzel gombóccá dagasztottam, és kb. 15-20 percig kelesztettem. Ezután gyengéden átgyúrtam a tésztát és kb. 45 percig kelesztettem.
Miután megkelt, gyúrólapra tettem a tésztát és megformáztam. A 3 literes Ultrapluszba tettem, rögtön bevágtam háromszor a tetetejét, és rátettem az edény fedelét. Így kelt kb. 40 percig. Nedves kézzel megmosdattam a tészta tetejét, és előmelegített (kb. 220 fokra) sütőbe tettem fedővel sülni. 25 perc után kivettem a kenyeret az edényből és egy lapos tepsire tettem és így fejeztem be a sütést.
Finom kenyér lett a végeredmény.
|