Aludttejes fehér kenyér
P.Irén 2008.10.18. 16:02
Egy kevéske aludttej lapult a hűtőben. Gondoltam, ne vesszen kárba, a tésztába tettem. Nekem a tejtermék ellenére is mindig ropogós héjú, cserepes kenyereim lesznek. Íme a bizonyíték.
Hozzávalók:
- 25 dkg BL 80-as liszt,
- 25 dkg fehér tönkölyliszt,
- 1,2 dkg élesztő,
- 18 dkg aktív kovász,
- 5 evőkanál aludttej (nagyon sűrű volt, és a kanál púpozva volt)
- kb. 2 dl langyos víz, + 1 dl az élesztő felfuttatásához
- 2 evőkanál burgonyapehely,
- 1 tk. barna cukor
Elkészítése:
-
Az élesztőt 1 dl langyos vízzel, a barna cukorral és egy evőkanál liszttel felfuttattam.
-
Ezután hozzákevertem a kovászt, és 2-3 percig hagytam együtt állni, mielőtt a dagasztógép üstjébe öntöttem.
-
Ezután az üstbe szitáltam a lisztet, és a többi hozzávalót is az üstbe tettem és sima tésztát dagasztattam a géppel.
-
A tésztát kelesztő tálba tettem, és addig dagasztottam kézzel, míg sima gombóccá nem állt össze. Először kb. 20 percig kelesztettem, majd gyengéden átdagasztottam és 45 perces kelesztés következett.
-
Miután a jó duplájára kelt a tészta, gyúrólapra tettem, kenyér alakúra formáztam, a 3 literes Ultrapluszba tettem, - rögtön bevágtam a tészta tetejét - , és lezárt tetővel (a 1,5 literes edényt tettem rá tetőnek) kb. 40-45 percig kelesztettem.
-
A tésztát nedves kézzel megmosdattam, rátettem az edény tetejét, és előmelegített, forró sütőben sütöttem kb. 20-25 percig lezárt tetővel, majd a kenyeret tepsire tettem, és így fejeztem be a sütést.
A megsült kenyeret rácsra tettem, és ott hagytam kihűlni.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|