Gyors kovászos zsömle
P.Irén 2008.10.19. 21:15
Nem volt túl sok időm, és valamilyen kenyérfélét kellett gyorsan sütnöm. Végül zsömle készült.
Hozzávalók:
- 15 dkg aktív kovász,
- 2,1 dkg élesztő,
- 6 dkg tk. búzaliszt,
- 40 dkg finomliszt (BL 55-ös)
- 10 dkg kenyérliszt (BL 80-as)
- 1 tk. barna cukor,
- 2 ek. burgonyapehely,
- 1 púpozott tk. só, és még egy kevéske,
- kb. 2,2 dl langyos víz + 1,5 dl az élesztő felfuttatásához
Elkészítése:
- Az élesztőt 1,5 dl langyos vízben 1 tk. barna cukorral felfuttatom, majd hozzáadom az aktív kovászt.Egy habverővel összekeverem, 2-3 percig hagyom állni, és a dagasztógép üstjébe öntöm.
- Rászitálom a lisztet, és addig dagasztom, míg a tészta szép sima lesz.
- Kelesztő tálba teszem és 15 pecig hagyom kelni.
- Majd gyengéden átdagasztottam, és kb. 45 percig kelesztem.
- Ezután gyúrólapra teszem, lazán átgyúrom, zsömléket és egy darab kiflit formázok.
- Ultraplusz lasagne sütőbe tettem, rátettem az edény tetejét, kb. 35 percet kelesztettem.
- Előmelegített sütőbe tettem az edényt, fedővel sütöttem kb. 20-25 percig, majd tepsire tettem a zsömléket, és tovább sütöttem.
- Miután kivettem a sütőből a megsült zsömléket, rácsra tettem, és vártam a cserepek megjelenését.
Ebből a tésztából a zsömlék mellé csináltam egy kiflit is, mert közben kisgyermekes vendégem jött. A kifli is ropogós, cserepes lett.
 Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|