Briós 2.
P.Irén 2008.11.02. 19:14
Olyan békebeli briós, valódi cukorral a tetején.
Hozzávalók:
-
35 dkg finomliszt,
-
35 dkg rétesliszt,
-
3,5 dkg élesztő,
-
12 dkg vaj,
-
2 egész tojás + 1 egész tojás a kenéshez,
-
2 mk. só,
-
3,3 dl langyos tej,
-
8 dkg cukor,
-
2 db vaníliás cukor,
-
1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
Az élesztőt egy kevés cukros langyos (kb. 1 dl) langyos tejbe belemorzsolom, hozzáadok 1 evőkanál lsiztet és felfuttatom. A cukrot kikeverem a tojással, hozzáadom a sót, és a tejet.
A lisztet a dagasztógép üstjébe szitálom, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a cukros-tojásos tejet, a reszelt citromhéjat és elkezdem dagasztani a tésztát. A dagasztás végefelé pedig apránként hozzáadom az olvasztott vajat. Amikor szép sima lett a tészta, kelesztő tálba tettem, szép kis gombócot formázok belőle, ráteszem a tál tetejét, és a duplájára kelesztem.
Miután megkelt a tészta, gyúrólapra borítottm, tetszőleges mennyiségű darabra osztottam, kicsit átgyúrtam őket, és kb 10-15 percig pihenni hagytam őket.
A tésztdarabkákból rudat sodortam, és az egyik végétől kezdve feltekertem. Szilikon lappal bélelt tepsibe tettem a briósokat, megkentem egész tojással, és durva nádcukorral megsórtam. (A nádcukor a sülés közben nem olvad rá a tészta tetejére. Ha jégcukrot teszünk a briósok tetejére, az sem olvad rá sülés közben.)
Kb. 20 percig pihentettem a tésztát, mielőtt az előmelegített sütőbe kerültek. Miután megsült, rácsra tettem, és szerettem volna megvárni, hogy kihűl, de még langyosan elfogyott az utolsó darab is.
Megjegyzés: Ha a briósok tetejét formázás után kicsit megnyomkodjuk, akkor nem lesz ilyen magas, kúpos alakú. De mi így szeretjük.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|