Rakott kalács
P.Irén 2008.11.30. 21:34
Egy régi napilapból sütöttem, ahol a szerző nem volt feltüntetve.
Hozzávalók:
- 45 dkg szikkadt kalács,
- 4,5 dl tejszín,
- 6 dl tej,
- 3 tojás,
- 3 tojás sárgája,
- 15 dkg cukor,
- 2 vaníliás cukor,
- 1,5 citrom reszelt héja,
- 15 dkg tejcsokoládé,
- 6-7 evőkanál lekvár (lehet: barack-, narancs- vagy málnalekvár)
- 4-5 dkg vaj (+ 1 kevéske vaj, ha tepsiben sütjük.)
-
Elkészítése:
-
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütő 4-es fokozat), és vékonyan kivajazunk egy 30x20 cm-es tepsit. Én szilikon formában sütöttem, és nem kentem ki vajjal.
A szikkadt kalácsot dobókocka méretűre daraboljuk, és a kivajazott tepsibe szórjuk. (Én a tupperes Szilikon Hercegnő formába tettem.) A tejet és a tejszínt összemelegítjük, majd egy keverőtálban kézi habverővel összekeverjük az egész tojásokat a tojás sárgákkal és a cukorral. A meleg tej-tejszín egyveleget folytonos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukros tojáshoz, aztán belereszeljük a citrom héját. Ráöntjük a kalácskockákra és hagyjuk, hogy azok 10-15 perc alatt majdnem teljesen magukba igyák. Ez idő alatt apróra vágjuk a csokoládét.
-
A kalácskockák közé nem túl mélyen, imitt-amott elrejtjük a csokidarabkákat, majd kiskanálnyi mennyiségekben a lekvárt is. Az a jó, ha mindenhová jut lekvár és csoki is. Ha 30 perc után úgy látjuk, hogy nagyon pirulni kezdene a teteje, akkor alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább. (Nekem nem kellett letakarni, szép egyenletes sült.)
Megjegyzés: Megsütöttem tepsiben is. Sokkal finomabb volt, amikor szilikonban sütöttem.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|