Lekváros bukta
P.Irén 2008.12.03. 12:17
Piros lekvárral, úgy mint gyermekkoromban. Nekünk ízlett.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 25 dkg rétesliszt,
- 25 dkg finomliszt,
- 6 dkg cukor,
- 4 g só,
- 3 dkg friss élesztő,
- 1 tojás vagy két tojás sárgája,
- kb. 3,5 dl langyos tej,
- 7 dkg olvasztott margarin és még néhány dkg-nyi a bukták megkenéséhez. (Én felvert egész tojással kentem meg.)
a töltelékhez: lekvár, dió, mák, csoki stb.
Elkészítése:
1 dl langyos tejben 1 mk. cukorral felfuttattam az élesztőt. A liszteket a dagasztógép üstjébe szitáltam. A tojást, a cukrot és a sót egy kisebb edényben kézihabverővel jól elkevertem. Ezt és a felfuttatott élesztőt a liszthez adtam, és elkezdtem a tésztát dagasztatni a géppel. Amikor már majdnem sima volt, hozzá adtam az olvasztott margarint is, és addig dagasztattam a géppel, míg szép sima lett.
A tupperes kelesztő tálba tettem, kicsit még kézzel átdagasztottam, keresztben bevágtam a tészta tetejét, és egy kevés lisztet szórtam rá, majd rátettem a tál tetejét. Kb. 15 perc múlva gyengéden átdgasztottam, újból bevágtam a tészta tetejét, picike lisztet szórtam rá, és tető alatt kb. 50 percig kelesztettem.
Gyúrólapra tettem a tésztát, gyengéden átgyúrtam és kb. 5 percig pihentettem. Téglalap alakúra kinyújtottam, kb. 8x8 cm négyzetekre felvágtam, lekvárt tettem rá, és gyengéden felcsavartam.
Én egy szilikon kis tepsibe tettem. Kb. 25 percet kelsztettem, megkentem a felvert egész tojással, és előmelegített sütőben sütöttem.
Miután megsült, rácsra tettem, és ott hagytam kihűlni. Mi még melegen megkóstoltuk. Finom lett.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|