Zserbó
Lajos Mari/P.Irén 2008.12.27. 21:59
Klasszikus recept. A csokimáz megszilárdulása után már finom, puha.
Hozzávalók:
a tésztához:
-
0,5 dl tej,
-
1 kockacukor,
-
2,5 dkg élesztő,
-
50 dkg finomliszt,
-
25 dkg vaj/margarin,
-
10 dkg porcukor,
-
1 tojás
-
1 zacskó vaníliás cukor (10 g)
-
1 csipet só,
-
kb. 1 dl tejföl
a töltelékhez:
-
30 dkg darált dió,
-
kb. 20 dkg porcukor,
-
1 citrom reszelt héja
-
kb. 30 dkg baracklekvár,
a mázhoz:
-
20 dkg tortabevonó étcsokoládé,
-
2 evőkanál olaj
Elkészítése:
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliás cukrot, a sót és a tejfölt, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle.
A töltelékhez a darált diót, a reszelt citromhéjat és a porcukrot összekeverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30x40 cm-es tepsit.
A cipót 4 részre vágjuk, cipócskákat gömbölyítünk belőlük. Lisztezett munkalapon tepsi nagyágúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük,megkenjük a barakcklekvár egyharmadával, és megszórjuk a cukros dió egyharmadával.Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió felével, aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, a maradék lekvár és cukros dió következik, végül a negyedik tésztalap. Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, letakarjuk, és 1 órán át kelni hagyjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízbe állított lábaskában felolvasztjukk, simára keverjük az olajjal (hogy hígabb és kenhetőbb legyen). A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és hagyjuk egészen megdermedni. Fogyasztásig hűvös helyen, de nem a hűtőben tároljuk.
Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan körbevágjuk a tésztalapot, és tetszés szerinti kockákra-szeletkékre vágjuk, csinosan tálra rendezzük. Sokáig eltartható, az idő haladtával egyre finomabb lesz. Mélyhűthető!!
Változat: Házilag készített csokoládémázzal is bevonhatjuk (ez lassabban köt meg!) - 15 dkg cukrot elkeverünk 2 púpozott ek. jó minőségű kakaóval és 1 dl vízzel, sűrűre főzzük, hagyjuk langyosra hűlni, végül simára keverünk benne 150 g vajat és 1 kk olajat, a többi ugyanaz.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|