Kakaós csiga hajtogatott élesztős tésztából
Ismeretlen 2009.01.11. 14:42
![](portal/p-iren/image/news/1302165396.jpg)
Újabb csiga, ahogy mi szeretjük... hajtogatott leveles tésztából. Nem is tudom, hány éve van meg ez a receptem, de még soha nem készítettem el. Túl macerásnak találtam a hajtogatást. Megállapítottam, hogy a recept inkább időigényes, mint bonyolult. A fele tésztát lefagyasztottam.
Ha valaki felismeri a receptjét, kérem írjon, és megjelölöm forrásként.
Hozzávalók:
-
1 kg liszt,
-
60 dkg vaj (margarin nem jó)
-
5 dkg élesztő,
-
4 dl tej (nekem egy kicsit több kelett)
-
10 dkg cukor,
-
4 tojássárgája
-
1 dkg só
Kakaós töltelékez:
-
Nesquick kakaó vagy kristálycukorral összekevert kakaó
-
1 tojás a kenéshez (én ezt nem tettem, mert elfelejtettem, de így is nagyon finom volt)
-
kevés puha vaj a tészta megkenéséhez
Vajastészta elkészítése:
A vaj 90 %-át (54 dkg-ot) összedolgozzuk a liszt 10 %-ával (10 dkg) és kb. 1-1,5 cm vastag téglalapnak formáztam. Én a tupper gyorskelesztőjébe tettem (de bármilyen edény megfelel neki), és hűvös helyre tettem.
Előtészta (forteig) elkészítése:
A maradék anyagokból a szokásos módon kelt tésztát készítettem. Én a dagasztógépemmel csináltam, ezért egy kicsivel több tejet vett fel, mint amit a recept ír. Miután megdagasztotta a gép, kelesztő tálba tettem a tésztát és kézzel még dolgoztam rajta egy kicsit, gombóccá formáztam és 20-30 perc alatt megkelesztettem.
A megkelt tésztát lóhere alakúra nyújtottam, közepébe tettem a vajastésztát, majd ráhajtottam a tészta "leveleit". Először megütögetett, 2 cm vastagságúra kinyújtott tésztát meghajtottam szimplán, majd újra kinyújtottam és dupla hajtás következett.
Szimpla hajtogatás:
Három egyenlő részre bejelöltem a tésztát, majd az egyik oldalt behajtottam a második jelölésig, és erre ráhajtottam a másik oldalt. Így három réteg lesz egymás felett.
Dupla hajtogatás:
Miután kinyújtottam a tésztát újra, négy egyenlő részre bejelöltem, a két oldalrészt behajtottem a középjelölésig, majd egymásra borítottam őket, és ezáltal négy tésztaréteg lesz egymás felett.
20-30 percnyi kelesztés után megismételtem a hajtogatásokat, majd újabb 20-30 perces pihentetés után a tésztát kétfelé osztottam. Az egyik adagot a gyúrólapra tettem, szép vékonyra kinyútottam, a nagyobb fejű szilikon keverővel vékonyan megvajaztam a tészta tetejét, megszórtam a Nesquick kakaóporral és szépen felcsavartam, mint a bejglit. Sűtőpapírral bélelt tepsibe tettem a csigákat és kb. 20 percig pihentettem, mielőtt a 200-220 fokra előmelegített sütőbe tettem. A hőmérsékletet 5-6 perc után egy kicsit visszavettem. Nem figyeltem az órát de kb. 15-20 perc alatt szépen megsült. Ne hagyjuk magára, mert hamar megéghet.
Hihetetlenül leveles, és nagyon, nagyon finom ropogós csiga lett a végeredmény. A boltinál sokkal finomabb. Az, hogy milyen lesz másnap, sajnos nem tudom megmondani, mert szinte azonnal elfogyott.
Amire figyelni kell:
A gyúrólapot egy kicsit be kell lisztezni, mert a nyújtásnál kiszakadhat a tészta.
Nyújtásnál ne nyomjuk rá nagyon a nyújtófát a tésztára, mert könnyen kiszakadhat.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|