Almás pite
Lajos Mari 2009.04.23. 18:14
![](portal/p-iren/image/news/Almaspiteelokep.jpg)
Lajos Mari / P. Irén
Hozzávalók:
a tésztához:
- 50 dkg finomliszt,
- 25 dkg vaj/margarin,
- 12,5 dkg porcukor,
- 1 zacskó sütőpor (10 g),
- 2 zacskó vaníliás cukor (20 g),
- 2 tojás + 2 tojássárgája
- 2-3 evőkanál tejföl.
a töltelékhez:
- 2 kg savanykás alma,
- 20 dkg cukor,
- 1 kk őrölt fahéj,
- 1 citrom reszelt héja
továbbá:
- 6 dkg zsemlemorzsa/darált dió,
- 1 tojássárgája a kenéshez (elhagyható)
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, és a citromhéjat, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fövi. Hagyjuk kihűlni.
Az omlós tésztához elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint, tetejére szórjuk a vaníliás cukrot és a sütőport. Hozzáadjuk a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót, valamint a tejfölt, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. 2 cipót formálunk belőle, és egy lezárható edénye a hűtőbe tesszük és 1 órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az egyik tésztacipót tepsi nagyságúra kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe, villával sűrűn megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával vagy dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Kinyújtjuk a másik tésztát is, befedjük vele az almát. Megkenjük tojássárjával (én ezt most elhagytam), villával sűrűn megszurkáljuk és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (kb. 50-60 perc.
Kb. 5x5 cm-es kockákra vagy szeletekre-rombuszokra váguk, és megszórjuk fahéjas vagy vaníiiás porcukorral.
Készíthetjük nyers, vékony szeletekre gyalult almával, mazsolás túróval, diós-mogyorós meggyel, csereszenyével, sárgabarackkal, egyéb gyümölcsökkel is, de akkor több zsemlemorzsa kell hozzá.
A tölteléket nem zárt tésztalappal fedjük be, hanem sűrűn megrácsozzuk (főként, ha magas víztartalmú a gyümölcs, így kevésbé áztatja el az első tésztalapot).
Zsemlemorzsa (vagy darált dió, mogyoró, mandula) helyett használhatunk búzacsírát s.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|