Túróval töltött zsemle
P. Irén 2009.05.15. 17:19
Tartalmas leves után nagyon finom.
Hozzávalók:
-
5-6 db szárazabb zsömle (nálam házi zsömle volt),
-
0,5 kg tehén túró,
-
3-4 evőkanál kristálycukor,
-
egy löttyintés vanília esszencia vagy 2 zacskó vaníliás cukor,
-
2 db tojás,
-
citromhéj
-
kevés tej,
-
kevés zsemlemorzsa
Elkészítése:
Először a tölteléket készítem el. A túrót áttöröm, hozzáadom a cukrot és a vanília esszenciát, a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját, zsemlemorzsát, és jól kikeverem. Ezután a tojás fehérjét felverem jó kemény habnak, és a túróhoz keverem óvatosan, hogy a hab ne törjön össze.
A zsömlék tetejét levágom, a belsejüket egy kanállal kiszedem. (Én a bélzetet nem használom fel.) A tejet egy picikét meglangyosítom, és a zsömlék alját belemártom, csak annyira, hogy ne ázzanak el. Ha eláznak, akkor szétterülnek sütés közben.
A zsömlék kalapjait is belemártom a langyos tejbe, és félre teszem. A zsömlék üregjeit a túróval megtöltöm, ráhelyezem a levágott tetejét, vajat szeletek rá, és előmelegített sütőben megsütöm.
Tálaláskor porcukorral meghintem.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|