Indító kovász készítése
P.Irén 2009.08.20. 19:08
Próbálkoztam egy új kovászt megalkotni, ami biztosan aktív marad addig, amíg megjövök a munkából. Az egész kovászt felhasználtam a kenyérhez.
Hozzávalók a kovászhoz:
-
15 dkg liszt (én BL 80-asból készítettem)
-
0,5 dkg friss élesztő,
-
1/2 mk. barna cukor,
-
2 dl hideg víz
Elkészítése:
Fenti hozzávalókat jól összekevertem, és egy jól lezárható edénybe (én tupperware kisebb kelesztőbe tettem) tettem, és a konyhapulton 8-10 órát hagytam.
A kovász felhasználható kenyérhez, kiflihez, zsömléhez és egyéb péksüteményekhez.
Megjegyzés: A kovászból meghagyhatunk egy keveset, tegyünk hozzá annyi lisztet és vizet, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. Néhány órát konyhahőmérsékleten hagyjuk, amíg jó habos nem lesz, és már kész is a friss kovász, melyet felhasználhatunk a következő sütésnél.
Ha mindig meghagyunk egy keveset a kovászból és megetetgetjük, folyamatosan lesz aktív kovászunk.
Etetgetős kovászos recepteket az oldalamon itt találsz.
|