Első kenyér 2009. augusztus 20-ra.
P. Irén 2009.08.20. 19:10
Az új kenyér ünnepére készítettem ezzel a kovászolással az első kenyeremet.
Hozzávalók az indító kovászhoz:
-
15 dkg liszt (én BL 80-asból készítettem)
-
0,5 dkg friss élesztő,
-
2 dl hideg víz
-
1/2 mk. barna cukor:
Fenti hozzávalókat jól összekevertem, és egy jól lezárható edénybe (én tupperware kisebb kelesztőbe tettem) tettem, és a konyhapulton 8-10 órát hagytam.
Dagasztáskor a következőket teszem a gép üstjébe:
-
fenti kovász,
-
40 dkg BL 80-as liszt + 5 dkg az élesztő felfuttatásához
-
10 dkg rétesliszt,
-
2 evőkanál burg. pehely,
-
1 csapott tk. só,
-
kb. 3 dl hideg víz
-
1,1 dkg élesztő,
-
1 mk. barna cukor,
Elkészítése:
Az élesztőt az 1 mk. cukorral, 5 dkg liszttel, 1 dl langyos vízzel felfuttatom, hozzákeverem a kovászt és 2-3 percig állni hagyom. A dagasztógép üstjébe öntöm, rászitálom a lisztet, hozzáadom a burg.pelyhet és a vizet. A sót dagasztás végén adom csak hozzá.
Addig dagasztom a tésztát, míg szép hólyagos nem lesz. Ekkor kelesztőtálba teszem, kicsit kézzel átdagasztom még, bevágom a tetejét és kb. 20 percig kelesztem. Kelesztés után megint lazán, gyengéden átdagasztom a tésztát, megint keresztben bevágom a tetejét, vékony lisztréteget szórok rá, és kb. 40-45 percig kelesztem.
Gyúrólapra teszem és megformázom. Ultrapluszba teszem, rögtön bevágom a tészta tetejét, és kb. 45 percig kelesztem. A kezemet langyos vízzel bevizezem és óvatosan megmosdatom a kenyeret.
Előmelegített sütőbe teszem, tetővel sütöm kb. 10-15 percet, majd tepsire átrakom, és így fejezem be a sütést. Ezután rácsra teszem és hagyom kihűlni.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|