Előző nap szerettem volna sütni egy kenyeret. Be is kevertem a gyorskovászomat hozzá.... aztán másképp alakult a napom, el kellett mennem itthonról, ezért nem került sor a kenyérsütésre. A kovász viszont másnapra már nem lett volna aktív, ezért megetettem. Este egy kevés langyos vizet és egy kevés lisztet kevertem hozzá... gondolván, hogy reggelre még aktív marad a kovász. Sajnos nem így történt. Némi buborék még volt a kovász tetején... megpróbáltam vele sütni. A végeredményt láthatjátok a képeken, a receptet pedig itt.
3,7 dl hideg víz + 1 dl langyos víz az élesztő felfuttatásához,
1 cs. aszkorbinsav,
2 csapott evőkanál burg. pehely,
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatom 1 dl langyos vízben, a kk. cukorral és 5 dkg liszttel, majd hozzáteszem a kovászhoz, lazán összekeverem, és 1-2 percig állni hagyom, a dagasztógép üstjébe öntöm, beleszitálom a lisztet, hozzáadom a burg.pelyhet, az aszkorbinsavat, és apránként a hideg vizet. (Nagy melegben hideg vizet adok a tésztához, hűvösebb időben pedig langyos vizet. A gép, ahogy dolgozik melegíti a tésztát, és az elkovászlódást megakadályozva teszek hideg vizet.) Sót csak a legvégén teszem hozzá.
A tésztát géppel dagasztom: először alacsony fokozaton kb. 6-8 percig, utána magasabb fokozatra kapcsolom a gépet és azzal is 8-10 percig dagasztok.
Ha a tészta hólyagos kezd lenni, átteszem a kelesztőtálba, kicsit kézzel dagasztok még, szép gömbölyűre formázom, keresztben bevágom a tészta tetejét, az edényt lezárom, és kb. 20 percig kelesztem. Ezután gyengéden újból átdagasztom a tálban, majd 50 percig kelesztettem.
Ezután gyúrólapra tettem a tésztát, megformáztam, Ultraplusz edénybe tettem, rögtön bevágtam a tetejét, befedtem, és 50 perc kelés után langyos vízzel megmosdattam a tészát, majd előmelegített sütőben tetővel kb. 15 percig, majd egy kis tepsire tettem, és addig sütöttem, amíg szép barnára sült. Rácsra tettem, és hagytam kihűlni.
Én nem szoktam soha a megsült kenyeret lespriccelni!
Úgy gondolom, a végeredmény magáért beszél. Szép, mosolygós, beszélgetős, lyukacsos kenyér született.