Szalagos fánk
P. Irén 2011.03.06. 18:53
Szalagos fánk kis szalaggal, de nagyon lyukacsos belsővel.
Hozzávalók:
-
50 dkg finomliszt,
-
3 dkg élesztő,
-
2 evőkanál cukor,
-
2 csipet só,
-
5 dkg olvasztott vaj/margarin,
-
3 db tojás sárgája,
-
3 evőkanál rum,
-
kb. 3-3,5 dl langyos tej,
-
1 citrom reszelt héja
-
kb 1 liter olaj
Elkészítése:
3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál pocukorral, 3 evőkanál liszttel kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgákat, sót, citromhéjat elkavarjuk és a kovászhoz adjuk. A dagasztógép üstjébe öntjük, hozzáadjuk a maradék lisztet, a langyos tejet, rumot, valamint az olvasztott és langyosra hűtött vajat/margarint. A géppel jól kidolgoztatjuk. Ha túl kemény a tészta, akkor még egy kevés langyos tejet teszünk hozzá.
A tésztát kelesztő tálba tesszük, kézzel még egy keveset dolgozunk rajta, gombóccá formázzuk, és kb. másfélszeresére kelesztjük a lezárt tálban.
A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk/lapogatjuk, vizespohár nagyíságú fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva még kb. fél órán át kelesztjük.
A fánkot középforró bő olajban egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próbafánkdarabbal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsiradék, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, mivel nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.
A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra, egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre.
A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk fedő nélkül sütjük tovább. Ha megsült, papírtörlőre szedjük, vaníliás porcukorral meghintjük és baracklekvárral tálaljuk.
A lehullott széleket összegyúrjuk, rudat sodrunk, összefonjuk, és az előbbiek szerint megsütjük.
Megjegyzés: A tejet ne egyszerre tegyük a tésztához, hanem több részletben.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|