Rozs-graham lisztes-aludttejes kenyér
P. Irén 2011.03.28. 08:21

Mostanában ez a mindennapi kenyerünk.
Hozzávalók:
Először az indító kovászt készítem el a sütést megelőzően kb. 8-10-12 órával.
továbbá:
-
5 dkg rozsliszt,
-
10 dkg graham liszt,
-
35 dkg BL 80-as liszt,
-
1,1 dkg friss élesztő,
-
2 evőkanál burg. pehely vagy egy darab közepes héjában főtt burgonya
-
5 evőkanál sűrű házi aludttej,
-
1 púpos teáskanál só,
-
1 mk. barna cukor,
-
1 csipet aszkorbinsav (néha nem teszek bele)
-
szűk 0,5 dl langyos víz az élesztő felfuttatásához
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatom egy evőkanál liszttel, 1 mk. barna cukorral, az indító kovászból elvett 1-2 evőkanál kovásszal, és kb. 0,5 dl langyos vízzel. Miután felfutott az élesztő, összekeverem az indítókovásszal és kb. 2-3 percet állani hagyom, és ezután öntöm a dagasztógép üstjébe.
Rászitálom a liszteket, és hozzáadom a többi alapanyagot, és rugalmas, nem kemény, én inkább egy kicsit lágyabb tésztát dagasztatok a géppel.
A tésztából elveszek egy kb. 10 dkg-nyi darabot, amit félre teszek a következő sütéshez. Majd a megmaradt tésztát két részre osztom, és külön-külön (két tálba) teszem, a kezemmel még néhány mozdulatot dagasztok rajta, majd keresztbe bevágom a tészták tetejét, megszórom liszttel, lezárom az edény tetejét és kb. 20 percig kelesztem.
Ezután lazán átdagasztom, óvatosan, hogy ne szuszakoljam ki a levegőt belőle, majd újból megszórom egy kevéske liszttel a tészta tetejét, és lezárt tetővel kb. 30-40 percig kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom a tésztát, óvatosan megformázom, (minél több levegő maradjon a tésztában), és két külön Ultra plusz edényben kelesztem. Kb. 25-30 perc múlva egy éles pengével bevágom a tészta tetejét, előmelegítem a sütőt (ez kb. 10-15 perc), és tetővel együtt beteszem az edényeket a sütőbe. Kb. 10-15 perc múlva mérsékelem a fokot kb. 5-10 percig, majd egy tepsire borítom a tésztákat, és addig sütöm, míg a kívánt színt el nem éri a kenyér.
Rácsra teszem, és ott hagyom kihűlni.
(Zárójelben megjegyzem, hogy a tapasztalatom az, hogy szebb lesz a bélzet, ha a kelesztések előtt már ketté veszem a tésztát, mint amikor kelesztés után elvágom, és úgy formázom.)
A tészta tetejét langyos vízzel meg lehet mosdatni, mielőtt betennénk a sütőbe sütni. Ezt általában elhagyom.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|