Karamellás hatlapos
Príma Konyha 2011.03.29. 21:46
Egy korábbi Príma konyhából való a recept. ... és nagggyon finommmm sütemény.
Hozzávalók:
a tésztához:
-
kb. 1,5 dlg tej,
-
1 csomag szalalkáli (2 dkg),
-
60 dkg finomliszt (még jobb, ha a fele rétesliszt),
-
10 dkg zsír vagy vaj,
-
12 dkg porcukor,
-
2 tojás,
-
késhegynyi só,
-
1 citrom reszelt héja
a nyújtáshoz: finomliszt
a krémhez:
-
40 dkg kristálycukor,
-
1,6 liter tej,
-
2 csomag (8 dkg) főzni való vanília ízű pdungpor,
-
2 csomag (8 dkg) főzni való csokoládé ízű pudingpor,
-
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
-
2 csomag vaníliás cukor,
-
25 dkg vaj vagy sütőmargarin
-
a tetejére: porcukor
Elkészítése:
1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, és a szalalkálit belekeverjük. A lisztet egy nagyobb tálban a zsiradékkal elmorzsoljuk, majd a szalalkális tejjel, a porcukorral, a tojással, a sóval és a citromhéjjal jól kezelhető tésztát gyúrunk belőle.
2. Ezután 6 részre osztjuk, és enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 25x30 centis, 2-3 mm vastagságú lapokká nyújtjuk. Villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne hólyagosodjon föl. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 C fokon, légkeveréses sütőben 165 C fokon) 6-7 percig sütjük, vigyázva, mert gyorsan megéghet. (Sülés közben a szalalkáli miatt kellemetlen illat áraszthatja el a konyhát, de ez nem jelent hibát!) A másik 5 lapot ugyanígy sütjük meg. Nem kell megijedni, kemény lesz a tészta - vigyázni is kell vele, mert könnyen törik -, de ha majd megtöltjük krémmel, másnapra megpuhul.
3. A krémhez a cukrot egy lábasban kevergetve felolvasztjuk, világosbarnára karamellizáljuk, aztán óvatosan, mert eléggé fröcsköl, 6 deci tejet ráöntünk. A hideg tejtől a cukor meg fog keményedni, de nem kell megijedni, kis lángos fölforralva a tejet, a karamell fölolvad benne.
4. A maradék tejet a kétféle pudingporral és a kakaóporral simára keverjük, a forró karamellás tejhez öntjük, a vaníliás cukorral ízesítjük, és kevergetve pár perc alatt sűrű krémmé főzzük. Langyosra hűtjük, és kanalanként beledolgozzuk a puha (szobahőmérsékletű) vajat is.
5. A langyos krémmel úgy rétegezzük egymásra a tésztalapokat, hogy a tetejére is jusson belőle. Letakarva egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük, hogy a tésztája kellően megpuhuljon, és egy kicsit a krém ízét is átvegye. Másnap porcukrot szitálunk rá, és forró vívzbe mártott késsel hosszúkás szeletekre vágjuk.
Készíthetjük úgy is, hogy a tetejére porcukor helyett csokoládémázat simítunk.
Csokoládémáz:
Hozzávalók:
-
5 dkg vaj vagy sütőmargarin,
-
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
-
10 dkg kristálycukor,
-
2 evőkanál víz
Elkészítése:
A mázhoz valókat 3-4 perc alatt simára főzzük, kissé hűlni hagyjuk, majd a tészta tetejére kenjük.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|