Kakaós és fahéjas csiga kelt tésztából
P. Irén 2011.04.06. 19:11
Hozzávalók:
a tésztához:
-
1 kg liszt,
-
6 dkg friss élesztő,
-
5,5-6 dl langyos tej,
-
4 tojás sárgája,
-
10 dkg cukor,
-
1 tk. só,
-
7 dkg olvasztott vaj,
-
4 dkg étolaj,
-
1 evőkanál házi vanília esszencia vagy 2 cs. vaníliás cukor
a kakós krémhez:
-
9 evőkanál kristálycukor,
-
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
-
3 evőkanál Nesquick kakaópor
-
vaj
a fahéjas krémhez:
-
kristálycukor ízlés szerint,
-
őrölt fahéj ízlés szerint,
-
vaj
Elkészítése:
1,5 dl langyos tejben felfuttatom a élesztőt 1 mk. cukorral, majd a dagasztógép üstjébe öntöm. Hozzáadom a cukorral elkevert tojások sárgáját, a sót, a tejet óvatosan, több részletben. A megolvasztott vajat és az olajat csak a dagasztás legvégén teszem a tésztához. A géppel hólyagosra dagasztom a tésztát.
Átteszem a kelesztő tálba, gömbölyűre formázom, lezárom az edény tetejét és jó duplájára kelesztem.
Miután megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra teszem, három részre osztom, mindegyiket külön külön kb. 35x45 cm-es téglalappá nyújtom. Vajjal megkenem a tésztát, rászórom a tölteléket (kakaós, fahéjas), feltekerem, mint a bejglit, majd felszeletelem.
Szilikon lappal bélelt tepsibe tisztes távolságra sorakoztatom őket a vágott felülekkel. Letakarom a tepsit egy konyharuhával és langyos helyen 20-30 percig kelesztem.
Előmelegített sütőbe teszem, közepes bordamagasságon megsütöm. Rácsra teszem, tálaláskor porcukorral megszórom.
Megjegyzés: Ez a mennyiség két nagy gáztepsiben fér el.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|