Vegeta házilag
P. Irén 2011.08.21. 17:20
Az idén elkészítettem a vegeta házi változatát. A zöldségek aszalása/szárítása napon történt.
Hozzávalók:
-
3-3,5 kg sárgarépa,
-
2,5 kg fehérrépa
-
2-3 db karalábé,
-
2 db közepes zeller + levele
-
petrezselyemzöld (ízlés szerint)
-
3-4 fej vöröshagyma
-
egy nagy fokhagyma fele
-
só
-
friss lestyánlevél (ha nincs, jó a szárított is)
-
+ még amit szeretnél, és az ízlésednek megfelel (nálam csak a felsoroltak voltak)
Elkészítése:
Megpucolni a zöldségeket, felszeletelni, én aprító gépbe tettem, és nem túl apróra összezúztam és egy kevéske sóval összekevertem, hagytam levet engedni, majd jól kinyomkodtam. (A fiam kitalálta, hogy a krumplinyomóval nyomjuk össze. Az ötlet jó volt, sokkal jobban kipréselte a zöldség levét, mintha a kezemmel nyomkodtam volna.), és nem utolsó sorban előbb és megszáradt.
A zöldeket megmostam, saláta centrifugába tettem, és a vizet kicsapattam belőle.
A lakásban fellelhető összes tálcára, tepsire konyharuhát tettem, és vékony rétegben ráterítettem a vagdalt zöldségeket, befedtem egy tüll ruhával és kitettem az erkélyre a napra. A zöld leveleket külön tálcán szárítgattam (nem kell sózni), de ezeket nem tettem a napra, hanem csak árnyékos helyre, hogy a színe megmaradjon.
Miután csörgősre száradtak a zöldségek, hozzámorzsoltam a megszáradt zöld leveleket is, majd patentzáras üvegbe töltöttem. Aki akar, még tehet hozzá egy kevéske sót, de szerintem felesleges.
Naggyon-nagyon jó illata van. Ami még számomra fontos, nincs benne adalék.
Próbaként tettem egy levesbe belőle. Nagyon finom, és nem kell belőle sok.
Mivel az erkélyemre csak kora reggeltől kb. déli 13-14 óráig süt a nap, így 3 nap kellett a nagy melegben, hogy teljesen csörgősre száradjanak a zöldségek. A zöld leveleknek 4 napra volt szükségük.
|