Sárgabarack lekvár
P. Irén 2011.08.21. 18:38
5 kg sárgabarackból készítettem. Nem tettem hozzá zselésítőt, mert ezt csak úgy kenyérre kenve vagy fánkhoz esszük.
Elkészítése: A sárgabarackot megmosom, vizet forralok, szűrőbe teszek néhány szem barackot, belemártom a forró vízbe, kiveszem,é s lehúzom a héját, magját kiveszem, majd egy edénybe teszem.
Általában délután/este szoktam elkészíteni, lecukrozom és másnap reggel kezdem csak főzni. A cukorral a gyümölcs levet enged. Ezt forralás után leszedem, átteszem másik edénybe, és ebből ivó lesz. Az, hogy mennyi cukrot teszek hozzá, függ a barack fajtájától, érettségétől is. 20-30 dkg között maximum.
A lekvárnak valót így nem kell túl sokáig főzni csak a kívánt sűrűségig. Kis üvegekbe merem, tartósítót nem teszek rá, lezárom egy befőző fóliával, majd a kupakot rácsavarom, fejre állítom kb. 5 percre, és megy a száraz dunsztba teszem.
Az ivólének valót felforralom, főzöm egy kis ideig öntök hozzá egy kevéske vizet és azzal is tovább forralom, majd üvegekbe töltöm, és lezárom. Fejre állítom őket is kb. 5 percre, és mennek a száraz dunsztba míg ki nem hűlnek.
|