Sajtos buci
P.Irén 2011.08.22. 10:00
Ez a buci gyorsan elkészíthető, mert nem kovásszal készült, hanem csak élesztővel.
Hozzávalók:
- 55 dkg BL 80-as liszt,
- 1 evőkanál burgonyapehely,
- 2 dkg élesztő,
- 1 púpos tk. só,
- 1 mk. barna cukor,
- 1 csipet aszkorbinsav,
- 2,2 dl langyos víz (most hideg volt, mert a lakás nagyon meleg a kánikulában, és nem akartam, hogy elkovászolódjon a tészta),
- 1 dl savó,
- reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítése:
A lisztet megszitálom.
Az élesztőt 5 dkg liszttel, a cukorral és 1 dl langyos vízzel felfuttattam, és a dagasztógép üstjébe öntöttem. Hozzáadtam a többi hozzávalót is (a sajt kivételével), és egy lágyabb tésztát dagasztottam. Nekem kb. 10 perc alatt megdagasztotta a gép.
Áttettem tésztát a kelesztőtálba, néhány mozdulatot még dagasztottam rajta, szép kis gombóccá formáztam, vékony lisztréteget szórtam a tetejére, majd lezártam az edényt. Kb. 45 perc múlva a jó duplájára kelt.
Kiborítottam a tésztát a gyúrólapja és 9 db-ra osztottam. Kis gombócokat formáztam belőlük, kb. 10 percet hagytam pihenni a kelesztőtál alatt. Majd egyenként hosszúkás ovális alakra nyújtottam, hosszában félbehajtottam és lazán feltekertem őket.
Én Ultraplus lasagne sütő edénybe fektettem a megformált bucikat, rátettem az edény tetejét és kb. 40-45 percig kelesztettem. Langyos vizet permeteztem a kis bucikra, megszórtam reszelt sajttal, és lezárt tetővel kb. 200 fokra előmelegített sütőbe tettem. Mikor már majdnem jó volt, levettem az edény tetejét és úgy sütöttem tovább, amíg el nem érte a kívánt színt.
Amint kivettem a sütőből, azonnal rácsra tettem és ott hagytam teljesen kihűlni.
Megjegyzés: Aki nem dagasztógéppel dagaszt, annak biztosan nem kell bele az egész folyadék.
Ha a képekre kattintasz nagyobb méretben láthatod!
|