Édes tölcsér fagylalthoz
P. Irén 2012.05.29. 10:33

Napok múlva is finom és ropogós ez a tölcsér.
Hozzávalók:
-
25 dkg kr. cukor,
-
12,5 dkg vaj,
-
2 db közepes méretű tojás,
-
25 dkg liszt,
-
2,5 dl melegvíz
-
1 tk. házi vanília esszenc
-
1 púpos tk. kanál cukrozatlan kakaópor (ha csak a felét szeretném kakaósan készíteni, elég egy csapott tk.)
Elkészítése:
A vajat, a cukrot és a tojást robotgéppel habosra keverem. A lisztet a tojásos keverékhez szitálom és jól elkeverem. Több részletben a melegvizet is hozzáöntöm és továb keverem a masszát.
A felmelegített ostyasütőbe a tupperes palacsintás merőkanallal a sütő közepére (kb. háromnegyedig töltöm), masszát teszek, és a 3-as fokozaton kb. 1,5-2 percig sütöm.
Ha kanállal mérem, kb. 2 db evőkanálni mennyiség szükséges.
Szilikon bevonatú palacsinta fordító lapáttal szépen le tudom venni a sütőfelületről. Egy fa vágódeszkára teszem, gyorsan rátekerem a tölcsérkészítő célszerszámra, a tölcsér alját összenyomom egy kicsit, néhány másodpercig rajta hagyom a tölcsérkészítőn, majd szépen lecsúsztatom róla, pohárba állítom, míg ki nem hűl.
Megjegyzés:
Nagyon forró az ostya, mikor levesszük az ostyasütő felületéről, ezért én egy kicsit vastagabb fehér pamutkesztyűt húztam a kezemre, így nem égtek meg egy picikét sem az ujjaim.Érdemes próbálkozni vele, akinek van ostyasütője, mert sokkal finomabb a végeredmény, mint a bolti édestölcsér.
A világosabb tölcsérek vanília esszenciával készültek, a sötétebbek pedig kakaóporral. A vaníliás tölcséreket sütöttem először, de mire a kakaósakra került a sor, addig belejöttem és egész szépek lettek.
A tölcsér tárolása: Egy fémdobozt kibéleltem selyempapírral, beletettem a tölcséreket, rátettem egy réteg selyempapírt és résnyire nyitva hagytam a doboz tetejét. 24 óra elteltével is még mindig ropogós a tölcsér.
:
|