Édes tölcsér fagylalthoz
P. Irén 2012.05.29. 12:13
Valódi ropogós édes tölcsér és tálka
Hozzávalók:
-
25 dkg kr. cukor,
-
12,5 dkg olvasztott vaj,
-
2 db közepes méretű tojás,
-
25 dkg liszt,
-
3 dl melegvíz
-
1 tk. házi vanília esszencia,
-
1 csipet só,
-
1 púpos mk. kanál cukrozatlan kakaópor (ha csak a felét szeretném kakaósan készíteni, elég egy csapott mk.)
Elkészítése:
A vajat, a cukrot, a sót és a tojást robotgéppel habosra keverem. A lisztet a tojásos keverékhez szitálom és jól elkeverem. Több részletben a melegvizet is hozzáöntöm és tovább keverem a masszát.
A felmelegített ostyasütőbe a tupperes palacsintás merőkanallal a sütő közepére (kb. háromnegyedig töltöm), masszát teszek, és a 3-as fokozaton kb. 1,5-2 percig sütöm. De közben ellenőrzöm a színét.
Ha kanállal mérem, kb. 2 db evőkanálnyi mennyiség szükséges.
Szilikon bevonatú palacsinta fordító lapáttal szépen le tudom venni a sütőfelületről. Egy fa vágódeszkára teszem, gyorsan rátekerem a tölcsérkészítő célszerszámra, a tölcsér alját összenyomom egy kicsit, néhány másodpercig rajta hagyom a tölcsérkészítőn, majd szépen lecsúsztatom róla, pohárba állítom, míg teljesen ki nem hűl.
Megjegyzés:
Nagyon forró az ostya, mikor levesszük az ostyasütő felületéről, ezért én egy kicsit vastagabb fehér pamutkesztyűt húztam a kezemre, így nem égtek meg egy picikét sem az ujjaim. Érdemes próbálkozni vele, akinek van ostyasütője, mert sokkal finomabb a végeredmény, mint a cukrászdai édestölcsér.
A világosabb tölcsérek vanília esszenciával készültek, a sötétebbek pedig kakaóporral. A vaníliás tölcséreket sütöttem először, de mire a kakaósakra került a sor, addigra belejöttem a formázásba, és egész szépek lettek.
Tálkát úgy készíthetünk, hogy a megsült tésztát egy befőttes üveg aljára tesszük, elizgazítjuk, hogy fodros legyen, mikor megszilárdult, levesszük, kihűtjük és azt is fémdobozba tesszük és ott tároljuk felhasználásig.
A tölcsér tárolása: Egy fémdobozt kibéleltem selyempapírral, beletettem a tölcséreket, rátettem egy réteg selyempapírt és rátettem a doboz tetejét. 72 óra elteltével még mindig ropogós a tölcsér. 73 óra elteltével már nem tudok nyilatkozni, ugyanis egyetlen darab nem maradt. Úgy, magában üresen is eszegettük. :-)
Ha a tölcsér levegővel érintkezik megpuhul.
Ha a képre kattintasz, a képtárba jutsz, ott megnézheted nagyobb méretben is a képeket.
|