Fekete-fehér keksz
P. Irén/No salty 2012.11.26. 22:02
A receptet itt találtam.
Fekete-fehér keksz
Hozzávalók :
-
250 g liszt
-
1 tk sütőpor
-
150 g cukor
-
1 cs vaníliás cukor
-
csipet só
-
½ üvegecske rumaroma (én kevesebbet tettem bele)
-
1 tojás
-
125 g puha vaj vagy margarin
Továbbá:
-
15 g kakaó
-
15 g cukor
-
1 ek tej
Elkészítés:
-
A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a többi hozzávalőval együtt sima tésztává gyúrjuk. A tésztát elfelezzük.
-
A sötét tésztához, a kakaót összekeverjük a cukorral és a tejjel, majd a tészta egyik feléhez gyúrjuk.
-
A két tésztabucit fóliába csomagoljuk, és kb. 30 percre hidegre tesszük.
-
A tésztákat lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk és kb. 25 darabot a világos tésztából és 25-öt a sötét tésztából is kiszúrunk nagyobb kerek, ill. négyzet formákkal.
-
Minden darabba különböző formákkal egy kis formát szúrunk, ügyelve arra, hogy minden formával ugyanannyit szúrjunk ki a sötét, illetve a világos tésztából. Ezután a belső formákat kicseréljük: a barna kerül a világosba és a világos a barnába.
-
Az aprósüteményeket sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk.
180 fokra előmelegített sütőben (legkeveréses álláson) 12-15 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
Megjegyzés: Nekem nem volt elég a 30 perc hideg tevés. Minél keményebb a tészta, annál könnyebb kicserélni a kekszek közepén a kis formákat, és így szebbek is lesznek.
Érdemes dupla adagból készíteni. Ebből az adagból egy nagyobb kekszes doboznyi keksz lett.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|