Madártej
P. Irén 2012.12.26. 13:55
Hozzávalók:
-
2 liter tej,
-
8 db házi tojás,
-
15-25 dkg kristálycukor,
-
1 rúd vanília,
-
1 evőkanál házi vaníliás cukor,
-
1 nagyobb csipet só,
-
1 csapott evőkanál liszt (aki sűrűbben szereti)
Elkészítése:
A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra keverem a robotgéppel, hozzáöntök egy kevés tejet, és ezzel is jól elkeverem.
Egy nagy lábasba a tejet a vanília rúd kikapart magjával és a hüvelyével felteszem a tűzhelyre és felforralom, majd félreteszem és hagyom állni egy kicsit, hogy a vanília ízét átvegye a tej.
Felverem a tojás fehérjét jó kemény habnak, visszateszem a tűzhelyre a tejet, vigyázva, hogy ne forrjon nagyon, majd vizes kanállal galuskákat szaggatok bele. Mindkét oldalát egy-két percig "főzöm", szűrőlapáttal kiszedem, és addig folytatom, míg el nem fogy a fehérje.
Ezután hozzá öntöm a tojássárgás cuccot, és nem nagy lángon, jól besűrítem folymatos keveréssel. Én habverővel szoktam, így biztosan nem lesz csomós.
Lezárható tetejű tálba öntöm, ráteszem a habgaluskákat, és hideg helyre teszem. Nyáron a hűtőszekrénybe, télen pedig az erkélyre.
Ha a képre kattintasz, nagyobb méretben láthatod!
|