Mézes zserbó
Lajos Mari /P. Irén 2012.12.27. 21:22
Hozzávalók:
a tésztához:
-
12 dkg méz,
-
10 dkg vaj/margarin
-
1/2 dl tej,
-
16 dkg kristályckor,
-
fél citrom leve,
-
2 egész tojás,
-
60 dkg finomliszt,
-
1 kk szódabikarbóna,
-
1 tasak vaníliás cukor (10 g),
-
1 kávéskanál fahéj,
-
egy nagyobb csipet só
a krémhez:
-
1 tasak vaníliás pudingpor,
-
3 dl tej,
-
20 dkg vaj/margarin,
-
20 dkg porckor,
-
2 zacskó vaníliás cukor (20 gramm)
-
1/2 dl citromlé,
-
1/2 dl rum (én kevesebbet tettem hozzá egy kicsivel),
-
1 naracs reszelt héja,
-
15 dkg baracklekvár (nálam kb. 25 dkg volt)
a mázhoz:
-
15 dkg tortabevonó,
-
2 evőkanál napraforgóolaj
Elkészítése:
A tésztához a mézet a vajjal és a tejjel felforrósítjuk, lehúzzuk a tűzről, langyosra hűtjük, majd beledolgozzuk a cukorral és a citromlével elhabart tojásokat. Elkeverjük a lisztben a szódabikarbónát, vaníliás cukrot, fahéjat és 1 csipet sót, hozzáadjuk a mézes keveréket, fakanállal összedolgozzuk (ragacsos tésztát kapunk!) és a keverőtálban hagyva fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát négy részre osztjuk. Rudakat formálunk belőle és lisztezett munkalapon kb. 25x35 cm-es lapokra nyújtjik. Sütőpapírral lefedett sütőlapra (tepsihátra) terítjük, egymás után kb. 5-6 percig, szép világosra sütjük, hagyjuk kihűlni.
A krémhez a pudingport és a tejet sűrű péppé főzzük, tetejére szitálunk a teljes mennyiségből elvett 1 evőkanál porcukrot, hagyjuk kihűlni. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral. A pudinghoz keverjük a citromlét, a rumot és a gonsosan megmosott narancs reszelt héját, majd kanalanként összedolgozzuk a vajas krémmel.
A lekvárt felforrósítjuk, szitakanálban áttörjük. A legsimább lapot félretesszük takarónak.
Az első lapot (az egyszerűség kedvéért) tepsire fektetjük, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével (egy kicsit hagyom szikkadni), aztán a harmadik lap, rá a maradék krém, végül a félretett sima oldalával felfelé fordított negyedik lap következik. Megjkenjük a maradék forró lekváral és kb. 20 percig szikkadni hagyjuk.
A mázhoz a csokoládét felaprózuk, melegvízfürdőbe állított lábaskában elolvasztjuk, simára keverjük az olajjal. A sütemény tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és hagyjuk megdermedni.
Lazán letakarjuk, 2 napig hűvös helyen érleljük-puhítjuk.
Tálalás előtt levágjuk a szabálytalan tésztaszéleket, és forró vízbe mártogatott késsel kb. 3x5 cm-es szeletekre vagy tetszés szerint kockákra/háromszögekre vágjuk (mindig csak annyit, amennyi valószínűleg elfogy!). Hűvös helyen fóliába/dobozba zárva sokáig eláll. Mélyhűteni is lehet.
Megjegyzés: Én egy kicsivel nagyobbra nyújtottam a tésztát, így a krémet kevésnek találtam, ezért 3 dl tejben 6 tk. búzadarát keményre főztem, és ezt is a krémhez kevertem.
Nagyon finom sütemény.
A képet itt nagyobb méretben láthatod!
|