Leveles krumplis pogácsa
P. Irén 2013.12.25. 23:04
A receptet itt találtam.
Hozzávalók:
-
90 deka liszt
-
4 db főtt krumpli
-
30 deka margarin
-
5 dl tejföl
-
1,5 ek. só
-
2/3 kocka élesztő
-
1 kockacukor
-
1 tojás
-
1 dl tej
-
a hajtogatáshoz kb. 10 deka margarin
-
a kenéshez 1 tojás
-
köménymag
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzöm, még melegen megpucolom, majd lereszelem. A kockacukorral elkevert langyos tejben felfuttatott az élesztőt hozzáöntöm a liszthez, akárcsak a tejfölt, és a tojást. Hozzáadom a sót, a margarint és a reszelt krumplit, majd összegyúrom. Letakarva meleg helyen jó 3/4 óráig kelesztem. Egy ujjnyira kinyújtom, majd vékonyan megkenem a szobahőmérsékletű margarin felével. Összehajtogatom a tésztát, letakarom, és 20 percre a hűtőbe teszem. A 20 perc lejártával újra kinyújtom, margarinnal megkenem, összehajtogatom, és újabb 20 percre a hűtőbe teszem.
Lisztezett deszkán jó ujjnyi vastagra kinyújtom a tésztát, tojással megkenem és egy kb. 6 cm átmérőjű szaggatóval (az én szaggatóm 5 cm-es) kiszaggatom. Mielőtt a margarinnal megkent tepsire tenném a pogácsákat, reszelt sajttal és köménnyel megszórom őket egyenként. A tepsin még kb. 20 percig pihentetem, majd 190-200 foknál készre sütöm. A tésztából megmaradt részeket összegyúrom, tojással megkenem, sajttal leszórom és kockákra vágva sütöm meg.
A nagyított fényképet itt találod!
|