Egyszerű joghurtos kifli
P. Irén 2014.01.08. 18:40
Hozzávalók:
-
· 50 dkg liszt, (ebből lehet 8-10 dkg tk. liszt is)
-
· 2,5 dkg élesztő,
-
· 1 tk. só,
-
· 1-2 evőkanál kefir, joghurt, esetleg tejföl,
-
· 3,5 dl víz
-
· 1 mk. cukor
Elkészítése:
Egy dl langyos vízbe teszek a 1mk. cukrot, egy kevéske lisztet és belemorzsolom az élesztőt. Elkeverem, és hagyom jól felfutni.
Ezt a dagasztógép üstjébe öntöm, hozzáadom a kefirt/joghurtot, a víz kb. háromnegyed részét és rászitálom a lisztet/liszteket. A dagasztógéppel jól kidolgoztatom. A maradék vizet pedig dagasztás közben adagolom hozzá. Lehet, hogy még kell hozzá egy kevés, de lehet, hogy sok egy kicsit. A liszt minőségétől nagyon függ, hogy mennyi folyadékot vesz fel. Ha több kefirt, joghurtot teszünk bele, természetesen kevesebb folyadék kell bele.
A tésztát a kenyértésztánál egy kicsit lágyabbra dagasztjuk.
Kelesztő tálba teszem, egy kicsit átdolgozom még a kezemmel, majd lezárom az edény tetejét és kb. 35-40 percig kelesztem. A jó duplájára kell nőnie, ezért ne az órát nézzük, hanem a tésztát figyeljük.
Gyúrólapra teszem, 6-8 gombócra elosztom, kb. 10-15 percig letakarva pihentetem a tésztákat, majd kiflivé formázom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, letakarom egy másik tepsivel és kb. 25-30 percet kelesztem, langyos vízzel bepermetezem a kifliket. Szórhatok rájuk sót, különböző magokat. Ráteszem a másik tepsit, jól előmelegített sütőben kb. 200 fokon 10-15 percig sütöm, majd leveszem a tetejét és így sütöm addig, míg a kívánt színt el nem éri.
Nem szoktam kisülés után lepermetezni, sőt még hidegre sem teszem, úgyis cserepes lesz..
A kiflikről itt láthatod nagyban a képeket!
|