Egyszerű kovászos kifli (saját recept)
P.Irén 2015.01.25. 15:39
Reggelre nem volt semmilyen kenyérfélénk, ezért korán keltem. Sütőkövem sem volt, mert kölcsön adtam egy nagyon kedves péktársamnak. Viszont volt jó aktív kovászom, élesztőm, lisztem még egy kevés, és gyorsan bedagasztottam az alábbi kiflit.
Aki mostanában figyeli a sütéseimet, az tudja, hogy kenyeret már csak és kizárólag kövön sütök, ezért lett kifli a kenyérből.
Hozzávalók:
-
1,2 dkg élesztő,
-
20 dkg aktív fehér lisztből kovász,
-
1 mk. nádcurkor,
-
60 dkg finomliszt,
-
1 ek. burg. pehely,
-
1 púpos tk. só,
-
4,5 dl víz (aki nem lux dagasztóval dagaszt, annak biztosan sokkal kevesebb, ezért nem kell egyből beleönteni az egész vizet)
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam 1 dl langyos vízben az 1 mk. nádcurkorral és kb. 3 dkg liszttel. A dagasztógép üstjébe öntöttem a kovásszal, összekevertem, és a többi hozzávalóval lágyabb, selymes, sima tésztát dagasztottam. A vizet több részletben adtam hozzá. Kelesztő tálba tettem, gombócot formáltam belőle, rázártam az edény tetejét és kb. 15 perc múlva átmozgattam, majd tovább kelesztettem 40 percig. Elég volt, mert nagyon gyorsan kelt.
Gyúrólapra tettem, elosztottam a tésztát 10 db-ra, gombócot formáltam belőlük, és letakarva 10 percig pihentettem, hogy könnyebb legyen nyújtani. Nyolc darabból kiflit formáztam, és csináltam kettőből pedig császár zsömlét, melyhez hosszú rudat sodortam, és megformáztam. A kifliket kinyújtottam, olvasztott vajjal megkentem, és így tekertem fel.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és kb. 30-35 percet kelesztettem. Lespricceltem vízzel, megszórtam sóval, magokkal, majd ráborítottam egy másik tepsit, és így tettem be a sütőbe. Lefedve kb. 15 percig sütöttem, majd csak úgy szabadon, míg a kívánt színt el nem érte.
Miután kivettem a sütőből rácsra tettem őket, és hangosan beszélgettek egymással vagy velem Soha nem spriccelem le már sülés után sem a kenyeret, sem pedig a kifliket. Elég fényesnek találom őket így is. A cserepesedést meg nem befolyásolja.
A kifliről a képeket itt nézheted meg nagy méretben.
|