Gubarúd csak élesztővel
P. Irén 2015.10.01. 13:23
Nagyon fnom mákos guba készült belle.
Recept a saját oldalamról: innen.
Ezt a gubarudat évekkel ezelőtt sütöttem, csak nem került fel az oldalra. A kövön sütött változtatát itt találod, ami kovásszal és élesztővel készült. Ez jobban ízlik.
Annyit változtattam rajta, hogy a joghurtot és a vizet tejre cseréltem, kevesebb élesztőt, és 4 dkg vajat tettem bele. Így valamivel több folyadék kellett hozzá.
Hozzávalók:
-
50 dkg liszt,
-
2 dkg élesztő,
-
1 tk. só
-
4 - 4,5 dl tej
-
4 dkg olvasztot vaj,
-
1 tk. cukor,
Elkészítése:
Egy dl langyos tejbe teszek a 1tk. cukrot, egy kevéske lisztet és belemorzsolom az élesztőt. Elkeverem, és hagyom jól felfutni.
Ezt a dagasztógép üstjébe öntöm, hozzáadom a tej kb. háromnegyed részét és rászitálom a lisztet. A dagasztógéppel jól kidolgoztatom. A maradék tejet pedig dagasztás közben adagolom hozzá. A vajat pedig a végén. Lehet, hogy még kell hozzá egy kevés folyadék, de lehet, hogy sok egy kicsit.
A tésztát a kenyértésztánál egy kicsit lágyabbra dagasztjuk.
Kelesztő tálba teszem, 15 perc múlva átdolgozom még a kezemmel, majd lezárom az edény tetejét és kb. 35-40 percig kelesztem. A jó duplájára kell nőnie, ezért ne az órát nézzük, hanem a tésztát figyeljük.
Gyúrólapra teszem, kb. 10 dkg-os gombócokat formálok belőlük és 10 percig letakarva pihentetem, majd rudakat formázok.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, letakarom egy másik tepsivel és kb. 25-30 percet kelesztem, langyos vízzel bepermetezem a a rudakat. Ráteszem a másik tepsit, jól előmelegített sütőben kb. 200 fokon 10-15 percig sütöm, majd leveszem a tetejét és így sütöm addig, míg a kívánt színt el nem éri.
A gurba rúd formázása és több kép a képtárban található. Itt.
|